NRK Meny
Normal

Skadelig å røyke vannpipe

Vannpiperøyken inneholder giftige forbindelser som kan føre til lungekreft, hjertesykdom og andre sykdommer.

Vannpipe-røyker på Stars & Bucks.

Vannpiperøyking er ikke helt ufarlig.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Rune Becher

Det er en helserisiko også med vannpiperøyking, sier Rune Becher fra Folkehelseinstituttet.

Foto: FHI

Vannpiperøykere tror ofte at denne type røyking er mindre farlig, men dette er ikke tilfelle, skriver Folkehelseseinstituttet (FHI) på sine sider.

I en rapport fra WHO kommer det frem at tobakksrøyk, også fra vannpiper, inneholder flere kreftfremkallende stoffer i tillegg til nikotin.

Røyken blir ikke harmløs

Flere steder tror man at vannpiper reduserer helserisikoen ved tobakksbruk, fordi røyken blir harmløs når den passerer et vannreservoar før innhalasjon.

Men dette er ikke nødvendigvis tilfelle.

Riktignok vil vannet absorbere noe av nikotinet, men vannpiperøykere blir eksponert for nok nikotin til å bli avhengig.

- Vi ønsker å sette litt fokus på ting vi kanskje ikke tenker på at har en helserisiko. Men det er en helserisiko også med vannpiperøyking, sier Rune Becher, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Hvis du røyker vannpipe uten tobakk, unngår du noen av de spesielle stoffene knyttet til tobakken.

Men all forbrenning av organisk materiale skaper stoffer som er helseskadelige.

- Jeg vet ikke hvor mange som bruker vanlig tobakk og hvor mange som bruker urteblandinger, men uansett er det materialer som brenner og du blir utsatt for røyk, legger han til.

Røyker lengre

En annen faktor når du røyker vannpipe, er lengden på røykingen.

Det er gjort beregninger som viser at vannpiperøykere tilbringer lengre tid med å røyke, og derved får i seg mye større mengder av både avhengighetsskapende nikotin og de andre skadelige stoffene.

- I verste fall kan du også få en alvorlig karbonmonoksid-forgiftnig, men da må du må røyke intenst over lengre tid, advarer Becher.

Dette fordi vannpiperøyking også forbrenner kull, som i tillegg til de skadelige innholdsstoffene i tobakksrøyken vil føre til høy eksponering for karbonmonoksid (CO) og metaller.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.