Hopp til innhold

En god mamma trenger ikke være perfekt

Gi litt mer blaffen og ta vare på deg selv også, er ekspertenes råd. Her er sju tips til deg som vil være en god mamma.

Barn forteller om hvorfor de liker mamma.

Se i videoen hva barna synes gjør en mamma til en bra mamma. På bildet er andreklassingene Augustus, Anton, Alma Sofie, Viktoria, Sofia og Mie. Foto: Maria Elsness/Redigering: Karina Kaupang Jørgensen

– Det er så mye som skal gjøres riktig, men jeg tror man blir en bedre mamma hvis man klarer å gi litt mer blaffen. Det har gjort meg til en bedre mor, og jeg har sluttet å strekke meg og bekymre meg så mye, sier Marte Frimand-Anda til NRK. Hun er mammablogger og forfatter.

På bloggen «Casa Kaos» skriver hun at familien hennes «lever helt pedagogisk ukorrekt, men med mye kjærlighet og humor». Mammabloggeren er opptatt av at foreldre bør stresse ned, og ikke være for opptatt av å være perfekt. Det samme mener terapeut Eva Sollie:

– Det er viktig at man tar vare på seg selv, og har en god selvfølelse. Da blir det lettere å ta godt vare på barna, sier tobarnsmor Sollie. Hun jobber som foredragsholder og relasjonsterapeut for Relasjonssenteret.

Her er sju råd fra bloggeren, terapeuten og ungene selv for at både mor og barn skal ha det bra:

1. Du trenger ikke være supermamma

Marte Frimand-Anda med barn

Mammablogger Marte Frimand-Anda med barna sine.

Foto: PRIVAT

Ved å stresse ned får mammablogger Frimand-Anda bedre tid til å være sammen med barna. Hun mener at det er for høye forventninger til mødre i dag.

– I dag må mødre fikse alt. Vi skal være gode mødre, ha en bra jobb, et fint hjem og ha en fin mammakropp. Det er ikke nok å bare være mamma sammen med barna, mener hun.

Frimand-Anda mener at det er viktig å alltid vise seg fra sin beste side i dagens samfunn. Likevel tror hun at mange mødre har innsett at de ikke alltid kan være en supermamma. Hva hun selv mener er en god mamma, har endret seg etter at hun fikk sine to barn.

– Før trodde jeg at hvis man var konsekvent i oppdragelsen, så fikk man snille og rolige barn. Det stemmer ikke alltid, fordi barn har sin egen vilje. Da jeg ble mamma, ble jeg overrasket over hvor sterk den viljen var, forteller Frimand-Anda.

2. Ta deg tid, lytt og bry deg

Mammabloggeren mener at en god mamma er en som har tid til barna sine, lytter til det de sier og bryr seg om dem.

– En god mamma som bruker tid på barna sine, vil få et sterkt bånd med dem som ingen andre kan se. Det er kun mellom mor og barn. Det kan ikke vises fram på Facebook, sier Frimand-Anda.

Relasjonsterapeut Sollie er opptatt av at det er viktig hvordan man snakker med barna.

– Noen ord kan åpne for relasjon, mens andre kan virke avvisende. Hvis du for eksempel sier at barnet er rotete, vil han eller hun føle seg avvist. Da er det bedre å si at «jeg synes det er rotete her, og vil at du skal gjøre noe med det», forteller terapeuten.

3. Elsk barnet ubetinget, og ta vare på deg selv

Marte Frimand-Anda med sønn

Marte Frimand-Anda med sønnen.

Foto: PRIVAT

– Det barnet trenger, er en mor som møter dem med ubetinget kjærlighet. Samtidig som moren er ærlig om egne grenser og behov, uten at barnet føler seg avvist, sier tobarnsmor og relasjonsterapeut Eva Sollie.

Sollie sier at det også er viktig at mamma tar godt vare på seg selv. Barna merker det dersom foreldrene ikke har det bra, og da kan de ende opp med å bli overansvarlige.

– Jeg ble en bedre mamma da jeg fikk det bedre med meg selv. Da kom jeg nærmere barna, og klarte å møte blikket og følelsene deres bedre, forteller Sollie.

4. Møt følelsene til barna

Morsdagskort
Foto: Maria Elsness / NRK

Relasjonsterapeuten forteller at barn slutter å lytte til seg selv hvis følelsene deres blir ignorert. Ved å møte følelsene til barna, viser du at du tåler alle følelsene deres.

Barnet opplever å bli sett og hørt, at egne meninger og følelser har verdi. Likevel innser terapeuten at dette kan være vanskelig.

– Jeg hadde jobbet som førskolelærer i mange år før jeg fikk mine egne barn. Likevel var jeg ikke klar over hvor mye de ville trigge følelsene mine. Da de var små håndterte jeg det dårligere, og ble lettere sint. Jeg vet i dag at dette påvirker hva barnet føler om seg selv., forteller Sollie.

5. Ikke ha dårlig samvittighet

– Jeg tror at mødres største utfordring i dag er dårlig samvittighet - fordi de har forventninger til seg selv om å være perfekte, fortsetter Sollie.

– Det kan være vanskelig å føle at du ikke strekker til, og det er vanskelig å tenke på hva andre sier om deg. Men det er viktig å være god mot deg selv, sier Sollie.

Terapeuten mener videre at mødre bør møte seg selv med vennlighet. For vi gjør så godt vi kan.

– Vi må prøve å tilgi oss selv når vi gjør feil, ikke la vår indre kritiker slå oss i hodet. Vi bør heller spørre oss: ”Hva gikk galt her, og hvordan kan jeg gjøre det neste gang?”, foreslår hun.

– Men det er også viktig at vi tar ansvar for våre feilgrep, og sier unnskyld til barna våre når vi blir urettferdige eller sinte, er terapeutens råd.

6. Gi litt slipp

Mor og datter på tur
Foto: PRIVAT

Terapeut Solli synes videre at noe av det vanskeligste med å være mamma er å «klippe navlestrengen», og langsomt gi slipp. Hun forteller at da hennes 18 år gamle sønn spurte om å få dra på russetur, svarte hun først nei.

– Frykten min gjorde at jeg ikke ønsket at han skulle reise, men så skjønte jeg at jeg måtte la han dra - og at han er gammel nok, forteller Sollie.

Hun mener at det er viktig at man lar barna vokse opp uten å gi dem dårlig samvittighet for foreldrene sine. Da er det viktig at man slipper opp litt, også når man ikke ønsker det selv.

– Som mamma elsker jeg barna mine barn akkurat som de er. Det er ubetinget. Det er viktig for meg at de opplever at uansett hva som skjer, så elsker jeg dem - selv om jeg kanskje ikke alltid liker det de gjør. Det er viktig for meg at kjærligheten kommer før oppdragelsen, sier terapeuten og tobarnsmoren.

7. Barna: Vær snill!

Barn i skolegården

Andreklassingene Alma Sofie, Sofia og Mie er fornøyde så lenge mamma'n er snill.

Foto: Maria Elsness / NRK

Vi spurte til slutt andreklassinger ved Askimbyen skole om hva de mener gjør mamma til en god mamma:

– At hun er snill, og at hun passer på meg. Og at hun kjører oss på skolen og sånn, sier Anton (7).

– At hun er veldig snill og grei. Og hver gang jeg spør om jeg kan få en kos, så sier hun ja. Og så spør hun alltid om jeg vil sitte på fanget hennes. Da skjønner jeg at hun er glad i meg, og det liker jeg, avslutter Alma Sofie (8).

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)