NRK Meny
Normal

Sjokolade mot julefett

Mørk sjokolade kan gjøre at du spiser mindre av maten du legger på deg av.

Sjokolade
Foto: Sinar 2

Det er ikke fritt for at det blir litt sjokolade i jula - i tillegg til alt det andre. Og nå viser dansk forskning at mørk sjokolade gir bedre metthetsfølelse enn lys sjokolade. Dermed spiser du mindre av det andre, skriver Dagens Medisin .

Sjokoladeelskerne som deltok i forsøket fastet i 12 timer før de fikk 100 gram sjokolade. Et par timer senere ble de tilbudt pizza og fikk beskjed om å spise seg behagelig mette.

Forskjellene viste seg å være betydelige. Etter å ha spist mørk sjokolade, spiste forsøkspersonene 15 prosent færre kalorier enn etter å ha spist lys sjokolade.

Deltakerne opplevde også betraktelig mindre lyst på søtt, salt og fett etter å ha spist mørk sjokolade.

Det er flere gode grunner til å spise mørk sjokolade:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.