NRK Meny
Normal

Sjokolade mot julefett

Mørk sjokolade kan gjøre at du spiser mindre av maten du legger på deg av.

Sjokolade
Foto: Sinar 2

Kilde: Dagens Medisin

Artikkelen er flere år gammel.

Det er ikke fritt for at det blir litt sjokolade i jula - i tillegg til alt det andre. Og nå viser dansk forskning at mørk sjokolade gir bedre metthetsfølelse enn lys sjokolade. Dermed spiser du mindre av det andre, skriver Dagens Medisin .

Sjokoladeelskerne som deltok i forsøket fastet i 12 timer før de fikk 100 gram sjokolade. Et par timer senere ble de tilbudt pizza og fikk beskjed om å spise seg behagelig mette.

Forskjellene viste seg å være betydelige. Etter å ha spist mørk sjokolade, spiste forsøkspersonene 15 prosent færre kalorier enn etter å ha spist lys sjokolade.

Deltakerne opplevde også betraktelig mindre lyst på søtt, salt og fett etter å ha spist mørk sjokolade.

Det er flere gode grunner til å spise mørk sjokolade:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.