Sint og sjenert kan bli psykiatrisk diagnose

Sjenerte barn, sinte barn, og folk med seksuelle fetisjer kan få en psykiatrisk diagnose i forslaget til nytt diagnosesystem. – Bekymringsfullt, mener norske psykologer.

Sjenert.

– Færre av oss vil bli definert som friske og normale, sier psykolog.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Folk som er sjenerte eller sinte, eller de som har fetisjer, risikerer å få merkelappen psykisk syk med et nytt amerikansk diagnosesystem.

– Det er veldig sannsynlig at det diagnosesystemet vil vinne innpass også i det systemet som brukes her, sier psykolog Atle Dyregrov til NRK.

Forslaget til en ny versjon av diagnosesystemet Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) får psykologer og psykiatere over hele verden til å rase, skriver Dagens Medisin.

Men manualen blir også kalt «bibelen» innenfor psykisk helsemedisin. Kritikere mener folk som er eksentriske, eller som har et ukonvensjonelt seksualliv vil få merkelappen psykisk syk med det nye forslaget.

– Snart vil også norske psykologer sette slike diagnoser, sier Dyregrov.

– Skadelig og farlig

Forslaget kan bli vedtatt i mars 2013. Olaug Lian, førsteamanuensis i medisinsk sosiologi ved Universitetet i Tromsø, er bekymret for makten fagfolk nå får for å definere hva som er normalt og unormalt.

– Færre av oss vil bli definert som friske og normale, sier Lian til NRK.

– Fagfolk, makt og myndighet skal definere hva som er et godt liv, og hva som er gode egenskaper. Det er bekymringsfullt, sier Lian.

Blir tvunget til å sette diagnoser

DSM utgis av American Psychiatric Association (APA) og inneholder beskrivelser, og symptomer for å diagnostisere psykisk sykdom.

– For eksempel er jeg, som har driftsavtale med vårt helseforetak, nødt til å sette diagnoser, sier Dyregrov til Dagens Medisin.

– Det er noe av dilemmaet vi står i. Jeg trenger ikke tenke diagnose når jeg sitter med en klient men blir tvunget til å sette en, sier Dyregrov.

Trass blir diagnose

Forslaget innebærer at man kan gå så langt som å medisinere barn og voksne som har en «normal» oppførsel, eller det mange kaller en anelse eksentrisk, sier ekspertene ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For tolv år siden, under den forrige revideringen av DSM, ble barn som kranglet og nektet å adlyde foreslått å bli klassifisert med ODD, skriver The Guardian.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.