Sjelden salmonella i Norge

Salmonella Mikawasima ble påvist hos åtte personer i Norge i november.

Salmonella

Salmonellavarianten som vanligvis smitter maks tre personer i Norge i året, har nå smittet hele åtte personer bare i november.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Karin Nygaard

Vi har hatt flere slike opphopninger av utbrudd hvor antallet har stoppet på fem eller seks pasienter, sier Karin Nygaard.

Foto: FHI

En sjelden variant av salmonella har smittet åtte voksne personer i Norge.

– Denne salmonellavarianten er en vi ikke ser så ofte. Vi har normalt null til tre pasienter i året med denne varianten, men nå er det hele åtte tilfeller bare i november, forteller Karin Nygaard, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.no.

LES OGSÅ: Tilbakekaller svinekjøtt

Navn fra Japan

De to vanligste salmonellavariantene som påvises hos pasienter i Norge er Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis. De kjenner FHI godt til.

– Personer som blir syke med Salmonella Enteritidis smittes ofte i utlandet, mens Salmonella Typhimurium kan komme fra både inn- og utland, legger hun til.

Salmonella Mikawasima som det nå er snakk om har navn fra Japan, men det er usikkert hvor den kommer fra nå.

– Fordi det er så få tilfeller av den både i Norge og i andre land vet vi veldig lite om den, og enda mindre om hva smittekilden kan være, forklarer hun.

LES OGSÅ: Frykter mange vil bli syke av juksebiff

Leter etter sammenheng

De åtte smittede er voksne mellom 20 og 50 år bosatt i Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland og Nordland.

– Her kan det være en felles smittekilde, men enn så lenge er det for tidlig å si noe om. Vi har nettopp startet med intervjuer i samarbeid med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten lokalt for å se om vi kan finne en sammenheng, opplyser Nygaard.

Det eneste de nå vet, er at pasientene bor spredt rundt i landet og at det ikke er et geografisk mønster.

– Det er foreløpig vanskelig å si om det vil komme flere pasienter, men vi er i alle fall forberedt på flere tilfeller, beroliger hun.

Sykdommen er lik

Selv om denne salmonellavarianten er sjelden, er sykdomsbildet ganske likt de andre variantene.

– De fleste vil få diaré og magesyke som går over av seg selv uten behandling, forklarer hun.

Enkelte kan bli alvorlig syke og må kontakte lege, men de fleste blir helt friske av seg selv.

LES OGSÅ: Mistanke om salmonella i pizza

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)