Hopp til innhold

Får igjen penger - slurver med selvangivelsen

De som får igjen penger på skatten, sjekker ikke selvangivelsen særlig nøye. Det kan de tape tusenlapper på.

Fradrag i selvangivelsen

Vi bruker mye mindre tid på å sjekke selvangivelsen i år enn tidligere år, viser en undersøkelse Skattebetalerforeningen har utført.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Vi har mange uker på oss til å sjekke selvangivelsen fra den kommer i posten til den skal leveres.

Men hvor lang tid vi faktisk bruker når vi endelig setter oss ned for å kontrollere tallene, varierer kraftig.

Personer som får baksmell bruker lengst tid, viser en fersk undersøkelse som Synovate har utført på oppdrag fra Skattebetalerforeningen.

LES OGSÅ:

Omtrent én time

Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Et representativt utvalg på 1000 personer i hele landet har svart på undersøkelsen.

Tallene viser at av de som sjekker selvangivelsen selv, i snitt bruker 67 minutter på å gjennomgå tallene.

- 67 minutter er da ikke så aller verst. Hvis folk bruker den tiden effektivt er det oppmuntrende, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

De som ikke fyller ut selvangivelsen selv, er for eksempel barn som får hjelp av foreldrene, eller næringsdrivende som setter bort jobben til en skatteekspert.

Les også: 1000 selvangivelser ødelagt av brann

Mange har god oversikt

Undersøkelsen viser også at hele 24 prosent bruker 15 minutter eller mindre på å gå gjennom selvangivelsen.

- Jo bedre du kjenner skattereglene, jo mindre tid kan du bruke på selvangivelsen. Hvis du kjenner reglene godt, kan 15 minutter være tilstrekkelig, fordi du da vet hvilke fradrag du har krav på, sier Nilsen.

Har man en oversiktlig selvangivelse, kan man da nøye seg med å sjekke at lønns- og trekkoppgaver, årsoppgaver fra banker og annet stemmer med tallene som er oppført i selvangivelsen.

- Dersom man ikke kjenner skattereglene godt, bør en imidlertid bruke lenger tid. En bør da lese veiledninger og informasjon på nettet for å få en viss oversikt over reglene. Ingen kan vite for eksempel hvilke fradrag en kan ha krav på uten å ha brukt noe tid på å sette seg inn i reglene, legger hun til.

Trenger du hjelp med selvangivelsen?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Slik skriver du av helseutgifter

Kortere enn før

Skattebetalerforeningen har utført liknende undersøkelser tidligere.

Det viser seg at vi nå bruker kortere tid på å kontrollere selvangivelsen enn vi har gjort før.

Undersøkelsene fra 2007, 2008 og 2009 viser at vi brukte i snitt mellom 80 og 90 minutter på selvangivelsen.

- At vi bruker mindre tid nå enn før, skyldes nok dels at enda flere opplysninger nå er forhåndsutfylt, kombinert med at det ikke lenger er nødvendig å levere selvangivelsen hvis man ikke har rettinger, tror Gry Nilsen.

Foreløpige beregninger fra Skatteetaten viser at vi får tilbake 26 milliarder korner. Men du må ikke ta skatten for god fisk.

Leter etter fradrag

Det er et tydelig skille på hvem som bruker lang tid og hvem som bruker kort tid når de sjekker selvangivelsen.

Personer med baksmell bruker i snitt 89,6 minutter, mens de som får penger tilbake bruker bare 53,9 minutter.

- De som får baksmell bruker trolig lenger tid på å sjekke selvangivelsen fordi den umiddelbare reaksjonen er at de tenker at noe må være feil. Det er ikke så rart, fordi stort sett er skattetrekket tilpasset at de skal få penger tilbake. Derfor kan det kan hende at en post ikke har kommet med, forklarer skatteeksperten.

Deretter starter jakten på fradrag som ikke har kommet med, for kanskje å få minsket - eller i beste fall fjernet restskatten.

- Jeg vil tippe at de også bruker litt tid på å sette seg inn i regler, sjekke rettledningen og lese seg frem til fradrag som ikke er forhåndsutfylt. De bruker ikke bare tid på selve selvangivelsen, men også en del regler, sier Nilsen.

Les også: Sjekker bloggernes selvangivelse

Taper tusenlapper

Baksmell eller ikke, du bør bruke like lang tid på å sjekke postene i selvangivelsen nøye, og i tillegg lete deg frem til andre ting du kan føre opp.

Det er ikke overraskende at mange tar lettere på det når de får penger tilbake, men Skattebetalerforeningen synes det er interessant å se at det er så stor forskjell i tidsbruken.

- Dette illustrerer en helt naturlig menneskelig reaksjon. Det er imidlertid ingen god grunn til at de som får tilbake penger på skatten, skal bruke kortere tid på selvangivelsen, påpeker Nilsen.

Det er ingen garanti for at alt er korrekt selv om du får penger tilbake. Det er nemlig ingen sammenheng mellom manglende opplysninger i selvangivelsen, og om man får tilbake penger eller ikke.

Les også: Du kan kreve lavere likningsverdi

Ta deg tid

- Siden alle fradrag ikke er ferdig utfylt i selvangivelsen, betyr dette trolig at de som får penger tilbake går glipp av fradragsmuligheter fordi de tar for lett på selvangivelsen. Du kan gå glipp av tusenlapper dersom du bare godtar det Skatteetaten har ført opp, fordi det er mange fradrag som aldri er forhåndsutfylt, understreker Nilsen.

I tillegg kan det ha skjedd endringer i livet ditt siden forrige selvangivelse, som Skatteetaten ikke har fått med seg.

Hvis du har flyttet, bytte jobb, fått barn, hatt et samlivsbrudd, solgt boligen din eller arvet penger, kan dette utgjøre store forskjeller i skatteoppgjøret.

  • Sett deg ned sammen med denne og fjorårets selvangivelse, og tenk over hvilke endringer som har skjedd i løpet av 2010.
  • Gå deretter gjennom samtlige poster i selvangivelsen og kontroller dem mot papirene du har fått fra banken og arbeidsgiver.
  • Bruk så tid på å sette deg inn i hvilke fradrag du kan ha krav på som ikke er forhåndsutfylt.

- Det får ta den tiden det tar å sjekke alle postene. 30 minutter ekstra er en liten investering mot å få tilbake noen ekstra skattekroner, avslutter Gry Nilsen.

Vil du kontrollere og levere selvangivelsen elektronisk? Slik finner du selvangivelsen på nett.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)