NRK Meny
Normal

Sjekker prisguider på nett

Myndighetene undersøker nå om prisguider på nettet villeder forbrukerne. Bakgrunnen er påstander om manipulering med prisene.

Netthandel
Foto: Helder Almeida

Les også: Kelkoo avviser kritikken.

Petter Aaland vil ikke mer. Som daglig leder av nettbutikken PS , en av landets eldste og største forhandlere av datautstyr, trekker han seg fra samarbeidet med den velkjente prisguiden Kelkoo.

Aaland mener at uærlige nettbutikker har store muligheter til å manipulere med prisene, og at de gjør det. Han er i det hele tatt lite imponert over systemene mange av de mest brukte prisguidene benytter seg av.

Lurepriser?

Til nettstedet Teknofil sier Aaland at flere nettbutikker dumper prisene sine i den korte tida guidene skanner priser, noe som gjerne skjer på faste tidspunkter hver kveld. Deretter skrus prisnivået opp igjen,
mens de lave prisene blir "liggende igjen" hos nettguidene.

Aalands nettbutikk kjører akkurat nå en julekampanje med ekstra fordelaktige priser. De fanges ikke opp i guidene, selv om han betaler for å være med der. Han hevder selv at det ikke hjelper å ta opp dette direkte med nettguidene. Så nå vil han ikke mer.

- Jeg tror heller ikke alle forbrukere vet at butikker må betale for å bli inkludert i mange av disse guidene, sier Aaland. - Og at de som betaler ekstra vil havne høyere opp i treffene. Det er med andre ord ikke snakk om objektive søk, slik mange kunder tror. Da blir det feil å kalle seg en prisguide.

- Kan lure oss selv

Aaland hevder at han ikke går ut med dette for å mele sin egen kake. - Det er mulig vi kommer til å tape på kritikken når vi nå trekker oss ut. Men dette er et system som ikke bare kan lure forbrukerne. I bunn og grunn rammer det butikkene også, mener han.

Kelkoo

Kelkoo er Europas største prisguide på nettet.

En prisguide er altså ikke et elektronisk shoppingsenter. Den selger ikke varene selv. Hensikten er å veilede forbrukerne i prisjungelen. Sammenligning av priser, produkter og tilbud er det sentrale, gjerne
supplert med handleguider, butikkoversikt og tips om nye produkter.

Slike tjenester er blitt svært populære. Kelkoo er for eksempel Europas største nettportal av denne typen, med over én million unike brukere hver måned.

Lovbrudd?

Forbrukerrådet har nå bestemt seg for å granske saken. - Slik manipulering med priser kan være et brudd på markedsføringsloven, sier rådgiver Hans Marius Graasvold til FBI.

Han vurderer også å ta saken videre til Forbrukerombudet. - Å gi inntrykk av å foreta objektive søk når det egentlig er snakk om betalingstjenester, kan også være lovbrudd, sier Graasvold. Han forteller at flere av prisguidene for billige flybilletter også vil bli gransket nærmere.

Vil ikke være med

Expert-kjeden er en annen stor aktør på det norske markedet for forbrukerelektronikk. De er også store på nettet, men har valgt å holde seg unna lavpisprisguidene.

- Vi mener at det å operere på denne måten grenser til det useriøse. Dermed vil også bedrifter som listes opp kunne bli vurdert på samme måten. Vi ønsker ikke å være blant dem.

- Det er velkjent i bransjen at prisguider opererer på denne måten, men jeg mer usikker på hvor mye forbrukerne vet om dette, sier Philip Straumsheim, kommunikasjonsdirektør i Expert.

Han forteller at noen prisguider krever en viss prosent av den trafikken de utløser, mens andre tar seg betalt per registrerte klikk. - Expert har valgt å ikke være med på dette, det er derfor du ikke finner våre varer og priser i disse guidene, sier Straumsheim.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.