Hopp til innhold

Sjekk selvangivelsen nå - hvis du kan!

Selvangivelsen ble i natt tilgjengelig for nær 900.000 skattytere, men flere brukere sliter med å logge inn. Myndighetene jobber på spreng med problemet, dermed forlenges spenningen med skatteoppgjøret.

Selvangivelse 2013

E-brukere kan nå sjekke og endre selvangivelsen, mens rundt 3,7 millioner skattytere må vente til 1. april. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Kim Jansson / NRK

I dag var det meningen at 890.000 skattytere sjekke selvangivelsen for ligningsåret 2013.

Da NRK to kontakt med Altinn rundt klokken 05.15 var det ikke noe som tydet på tekniske problemer. Da NRK igjen sjekket like før klokken 08.00 var saken en annen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Jobber på spreng

Skatteoppgjøret, innloggingsproblemer - altinn.no

TEKNISK FEIL: Flere som har forsøkt å sjekke skatten i morgentimene har hatt problemer med å logge seg inn på Altinn sine hjemmesider. Det jobbes på spreng med å rette opp i feilen, får NRK opplyst.

Flere brukere har meldt fra om at de ikke får til å logge inn.

– Jeg kan bekrefte at vi for tiden har litt problemer med ID-porten, dette har vi lagt ut en driftsmelding på. Det jobbes intenst med problemet, opplyser pressevakt i Altinn Frode Nordfjellmark til NRK.

Dersom du ikke få til å logge inn på vanlig måte kan du prøve Altinns egne metoder.

Han henviste oss videre til kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Direktoratet for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

– I morgentimene har det vært stor trafikk til ID-porten. Enkelte brukere har opplevd problemer, men løsningen vår har ikke vært nede, understreker Andersen overfor NRK og fortsetter:

– Analysearbeidet ble raskt satt i gang og nå ser det ut til at trafikken blir tatt unna som normalt. Hvis folk likevel opplever treghet får de opp en melding om å prøve igjen senere.

Det er bare elektroniske brukere, det vil si skattytere som har takket ja til å bare motta skattepapirer elektronisk, som får tilgang til selvangivelsen i denne omgang. Er du ikke e-bruker, må du vente til 1. april før du får tilgang til skatteopplysningene dine.

>> Sjekk selvangivelsen her

Stol ikke blindt på den viktigste posten

Når du får selvangivelsen, er det nok mest spennende å sjekke sluttsummen som er merket «beløp til gode» eller «beløp å betale». Men ikke ta dette tallet for god fisk.

Rolf Lothe

Rolf Lothe er fagsjef i interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

– Det tallet er litt skummelt å se på, for det er ikke sikkert det stemmer, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

Lothe sier at alle opplysningene i selvangivelsen bør sjekkes grundig, selv om du får penger igjen på skatten.

– Det er i utgangspunktet ingenting som tyder på at de som får penger tilbake på skatten, har en riktigere selvangivelse enn de som får baksmell. Likevel viser undersøkelser at de som må betale, gjerne bruker mer tid på selvangivelsen enn de som får penger igjen, sier Lothe.

– Sjekk så fort som mulig

Fristen for å levere selvangivelsen med endringer er 30. april 2014. Det betyr at e-brukerne har halvannen måned på å sjekke at opplysningene stemmer. Det høres kanskje ut som en lang stund, men det kan straffe seg å utsette sjekken til siste liten.

– Du bør egentlig sjekke så fort som mulig, sier Lothe.

Han begrunner dette med at opplysningene i selvangivelsen er blant annet basert på årsoppgaver fra for eksempel arbeidsgivere og banker. Og dersom det er feil i disse opplysningene, kan det ta tid å rette dem opp igjen.

– Er det feil i de innberettede tallene, bør du ta kontakt med oppgavegiver for å få tallene korrigert. Og dette kan ta tid. Hvis Skatteetaten må vente på korrigerte tall, kan det hende det tar lengre tid før du får skatteoppgjøret ditt, sier selvangivelseseksperten.

  • Lurer du på noe om årets selvangivelse? Sjekk her

To kalkulatorer du kan trenge

– De som kan mest om skatt, trenger som regel ikke bruke mye tid på å sjekke og korrigere selvangivelsen. Men kan du lite om skatt, er det en del å sette seg inn i, sier skatteekspert Lothe.

Føler du deg hjemme i sistnevnte gruppe, er det heldigvis hjelp å få. Du kan for eksempel teste Skatteetatens fradragsveileder. Der må du svare på noen spørsmål, deretter får du en liste med forslag over hvilke fradrag du kan ha krav på.

Skattedirektoratet melder at de hvert år får svært mange spørsmål om regelverket for pendlerfradrag og reising. Derfor har de i år opprettet to kalkulatorer, som skal gjøre utregningsjobben litt enklere:

Skatteveiledere

Disse to veilederne skal hjelpe deg på vei til å finne hvilke fradrag du kan ha krav på.

Foto: Faksimile (Skatteetaten.no)

TIPS OSS! Er det noe du synes vi bør skrive om i forbindelse med årets selvangivelse? Tips NRKs journalist: kim.jansson@nrk.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)