Hopp til innhold

Sjekk røykvarsleren

Undersøkelser viser at røykvarslere redder nærmere 20 menneskeliv hvert år i Norge. For å være sikker på at røykvarsleren fungerer må du passe på at den monteres riktig, og at den testes og vedlikeholdes jevnlig. Her er noen gode tips.

Illustrasjon: Røykvarsler
Foto: NRK

 

Bot og redusert forsikring

Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg.

Alle godkjente røykvarslere har et DSB- eller DBE-nummer som starter med 235 etterfulgt av et løpenummer på tre eller fire sifre.

Dersom du ikke har dette, kan du risikere reduksjon i utbetalingen fra forsikringsselskapet og eventuelt bot fra det offentlige.

Riktig montering

Hvis boligen din er stor og består av flere etasjer, bør du ha minst én røykvarsler i hver etasje. Da bør også røykvarslerne være koblet sammen slik at de varsler samtidig. Alle varslerne i boligen vil da pipe så snart én av dem registrerer røykutvikling. Sammenkoblingen er enkel, så dette kan du gjøre selv.

Best plassering av røykvarsler er midt i taket og minimum 50 cm ut fra veggen. Har du skråtak bør røykvarsleren monteres 100cm ned fra mønet målt langs takets overflate. I fleretasjes hus bør varslerne monteres nær trappene. De bør for øvrig monteres i rømningsveiene.

Røykvarslerne skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Det er også viktig at du monterer røykvarsler på barnerommet.

Flere varianter

Svært forenklet kan man si at den ioniske røykvarsleren er en flammevarsler, mens den optiske varianten er en ulmevarsler. Brannvernforeningen anbefaler at du har begge typene, fordi de har ulik reaksjonstid på flammebrann og ulmebrann.

Du kan også få kombinerte røykvarslere som har begge funksjonene i én og samme varsler. Men pass på at du ikke plasserer den ioniske eller kombinerte varianten i nærheten av kjøkken og bad. Den gir ofte feilalarm som skyldes stekeos og vanndamp.

Test hver måned

Røykvarslere bør testes minst én gang i måneden og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk.

Du kan for eksempel blåse røyk fra en fyrstikk eller et stearinlys mot røykvarsleren. Det finnes også «røyk» på sprayboks, som du kan få kjøpt gjennom forhandlere av sikkerhetsutstyr.

Røykvarslere bør rengjøres for støv og smuss hvert år. Vær forsiktig så du ikke skader elektronikken. Har du hatt røykvarslerne dine i ti år bør du bytte dem ut. Jo eldre elektronikken er, jo større er sjansene for at varsleren svikter.

Husk batteriet!

Batteriet bør skiftes én gang i året. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Da må du skifte batteri så snart som mulig. Hvis røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri er den defekt og må skiftes ut.

(kilde: Norsk Brannvernforening)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)