Sjekk om vannet ditt er trygt

Er vannet i springen misfarget? Eller smaker det klor? Slik finner du ut om vannet hjemme hos deg er trygt å drikke.


Vann fra springen

Ring kommunen din, og hør om vannverket som forsyner deg med drikkevann er godkjent - og hvilke beskyttelse den har for bakterier og parasitter.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Her er en rekke punkter du kan følge for å sjekke om vannet i springen hos deg er trygt:

Vannrør

Rørene som frakter drikkevannet mange steder i Norge er gamle, de lekker og kan gi brunt, ekkelt vann.

Foto: Eirik Kleven / NRK

  • Ring kommunen din, og hør om vannverket som forsyner deg med drikkevann er godkjent - og hvilke beskyttelse den har for bakterier og parasitter.
  • Hvis du får vann fra et godkjent vannverk, så skal det ha sikkerhetsrutiner for å ivareta at det alltid leveres god vannkvalitet.
  • Dersom vannkvaliteten av en eller annen grunn skulle bli for dårlig eller bli vesentlig endret, er vannverket pliktig til å informere om eventuelle forholdsregler som bør tas, som f.eks om det er nødvendig med koking av vann til drikke og matlaging.
  • Hvis du fortsatt er i tvil om kvaliteten på vannet, så kan du ringe ditt lokale Mattilsyn - som skal ha den totale oversikten over tilstanden til drikkevannet i ditt distrikt.

Les også: Dette er drikkevannet i Norge

Forurenset drikkevann

  • Det er en god forholdsregel at du ikke drikker vann som er misfarget eller lukter og smaker uvant, før du får beskjed fra vannverket om hvordan du skal forholde deg.
  • Unntaket er litt klorsmak. Det viser derimot at vannkvaliteten er under kontroll.
  • Mange norske vannverk bruker klor for å hindre bakteriologisk forurensning av drikkevannet. I Norge er det forholdsvis rent råvann og en mye strengere kloreringspraksis enn i mange andre land. De mengder som brukes i norske vannverk, er ikke helseskadelig. Det tilsettes akkurat nok for at det skal ta bakterier som kommer inn i systemet. En liten mengde fritt restklor i vannet bidrar til å hindre bakteriebegroing i ledningsnettet og eventuelle bakterier som i spesielle situasjoner kan komme inn underveis.

Misfarget vann

  • Har du misfarget vann i springen, skyldes det som regel at vannledningene i nærheten er spylt eller at det er gjort planlagte endringer i vannstrømmen i forsyningsnettet. Da løsner eventuelt innvendig belegg i ledningene, og dette kan gi grumset og misfarget vann. Slike planlagte tiltak blir normalt varslet på forhånd.
  • Du kan åpne alle kraner og spyle ut noen minutter. Hvis ikke kvaliteten blir normal igjen og det ikke er forhåndsvarslet spyling/vannstrømsendringer, bør vannverket kontaktes.

Les også: Frykter opptil 200.000 vannsyke


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.