NRK Meny

Sjekk om vannet ditt er trygt

Er vannet i springen misfarget? Eller smaker det klor? Slik finner du ut om vannet hjemme hos deg er trygt å drikke.


Vann fra springen

Ring kommunen din, og hør om vannverket som forsyner deg med drikkevann er godkjent - og hvilke beskyttelse den har for bakterier og parasitter.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Artikkelen er flere år gammel.

Her er en rekke punkter du kan følge for å sjekke om vannet i springen hos deg er trygt:

Vannrør

Rørene som frakter drikkevannet mange steder i Norge er gamle, de lekker og kan gi brunt, ekkelt vann.

Foto: Eirik Kleven / NRK

  • Ring kommunen din, og hør om vannverket som forsyner deg med drikkevann er godkjent - og hvilke beskyttelse den har for bakterier og parasitter.
  • Hvis du får vann fra et godkjent vannverk, så skal det ha sikkerhetsrutiner for å ivareta at det alltid leveres god vannkvalitet.
  • Dersom vannkvaliteten av en eller annen grunn skulle bli for dårlig eller bli vesentlig endret, er vannverket pliktig til å informere om eventuelle forholdsregler som bør tas, som f.eks om det er nødvendig med koking av vann til drikke og matlaging.
  • Hvis du fortsatt er i tvil om kvaliteten på vannet, så kan du ringe ditt lokale Mattilsyn - som skal ha den totale oversikten over tilstanden til drikkevannet i ditt distrikt.

Les også: Dette er drikkevannet i Norge

Forurenset drikkevann

  • Det er en god forholdsregel at du ikke drikker vann som er misfarget eller lukter og smaker uvant, før du får beskjed fra vannverket om hvordan du skal forholde deg.
  • Unntaket er litt klorsmak. Det viser derimot at vannkvaliteten er under kontroll.
  • Mange norske vannverk bruker klor for å hindre bakteriologisk forurensning av drikkevannet. I Norge er det forholdsvis rent råvann og en mye strengere kloreringspraksis enn i mange andre land. De mengder som brukes i norske vannverk, er ikke helseskadelig. Det tilsettes akkurat nok for at det skal ta bakterier som kommer inn i systemet. En liten mengde fritt restklor i vannet bidrar til å hindre bakteriebegroing i ledningsnettet og eventuelle bakterier som i spesielle situasjoner kan komme inn underveis.

Misfarget vann

  • Har du misfarget vann i springen, skyldes det som regel at vannledningene i nærheten er spylt eller at det er gjort planlagte endringer i vannstrømmen i forsyningsnettet. Da løsner eventuelt innvendig belegg i ledningene, og dette kan gi grumset og misfarget vann. Slike planlagte tiltak blir normalt varslet på forhånd.
  • Du kan åpne alle kraner og spyle ut noen minutter. Hvis ikke kvaliteten blir normal igjen og det ikke er forhåndsvarslet spyling/vannstrømsendringer, bør vannverket kontaktes.

Les også: Frykter opptil 200.000 vannsyke


TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.