Hopp til innhold

Sjekk om du er trukket dobbelt

Har du avtalegiro? Da er det én ting du bør sjekke hver måned. Hvis ikke kan regningene dine doble seg uten at du merker det.

Dobbelttrekk

Penger på konto eller ikke er ofte det eneste folk forholder seg til. Likevel lønner det seg å sjekke transaksjonene også innimellom. Kanskje skulle du hatt mer enn saldoen viser deg.

Foto: NRK (montasje)

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Trekkes du dobbelt må du ta kontakt med de som har trukket deg, så skal du få en kreditnota, sier Silje Sandmæl fra DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Martin Skaug Halsos

Du må følge med på det som trekkes fra kontoen din. Trekkes du feil må du ta det opp med de som har trukket for mye, sier Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Minus på kontoen er et sørgelig syn. Skyldes det at du har betalt en ferie før feriepengene kommer, eller noe annet du har en plan for å løse, trenger det ikke være så ille.

Er kontoen overtrukket fordi du ufortjent har blitt trukket for mye, er det ekstra kjedelig.

Legg inn betalingsgrense

– Med avtalegiro inngår du en avtale med banken om at det kan trekkes et månedlig beløp av avsenderen. Samtidig kan du legge inn en grense på hvor stort beløpet kan være, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til NRK.no.

Beløpet bør være litt høyere enn regningens faste beløp, i tilfelle regningen stiger.

– Er grensen lavere enn beløpet trekkes ikke regningen, legger han til.

For å unngå at samme avsender trekker deg to ganger samme måned, bør grensen være lavere enn det dobbelte.

– Du må være forsiktig når du betaler regninger. Se nøye over alt som er adressert til deg, og sjekk at det faktisk stemmer overens med noe du skal betale for. Det finnes bedrifter som sender deg regninger du ikke skal betale, men det er faktisk ikke alt som står i ditt navn som skal betales av deg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.no.

Forbrukerøkonomen synes også det er lurt å legge inn en betalingsgrense, men minner om at du med avtalegiro må passe på at du har nok penger på kontoen.

– Hvis ikke får du et gebyr som blir en kjedelig ekstrasum. Legg gjerne inn de faste trekkene to dager etter at du har fått lønn, da har de fleste alltid penger på kontoen, oppfordrer hun.

Bruk kalenderen

iPhonekalender

Bruk telefonkalenderen for å huske å si opp abonnementer om tolv måneder.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Gratistilbud finnes det mange av, og håndterer du dem på riktig måte kan det lønne seg.

– Jeg benytter meg ofte av ting som er gratis for en periode, men som gjerne går over til å være et betalingsabonnement etter ett år. Selskapene tjener gode penger på alle som ikke husker å melde seg ut, opplyser forbrukerøkonomen.

Et lurt husketips er å legge inn en påminnelse i kalenderen.

– Legg inn en påminnelse noen uker før abonnementet begynner å koste penger. Da rekker du å melde deg ut før du har brukt en krone, oppfordrer hun.

I disse dager reklamerer Netflix med en måneds gratis prøveabonnement og HBO med tre måneders gratis abonnement.

Etter gratismånedene binder du deg til 12 nye måneder med betaling hvis du ikke husker å stoppe tjenesten.

Benytter du deg av disse tilbudene er det lurt med en påminnelse fra kalenderen om å si opp abonnementet etter gratismånedene, med mindre du ønsker å betale.

Sjekk transaksjonene hver måned

Selv om det er viktig å sjekke at du ikke bli trukket feil, er det vel så viktig å følge med på om innbetalingene er korrekte.

– Du må passe på at du får det du skal av arbeidsgiveren din. Lønnsslippen er det dessverre få som leser. Men det er mye manuelt arbeid bak den, og de som fører lønningene kan begå menneskelige feil. Sjekk at du har fått alle tillegg, følg med på eventuelle reiseregninger og ta kontakt med lønningskontoret dersom noe er feil, råder Sandmæl.

Forbrukerrådet får jevnlig spørsmål om hva forbrukerne skal gjøre når de trekkes feil.

– Da råder vi dem til å ta kontakt med avsenderen og påpeke at de er trukket feil, så bruker det å løse seg, forklarer Skaug Halsos.

Han viser også til nettilbud på ting du kan kjøpe til én krone, som plutselig blir til et abonnement som trekker en sum hver måned.

– Følger du med på den månedlige utskriften fra banken vil du oppdage slike pengesluk, og stoppe dem, anbefaler han.

Forbrukerøkonomen understreker at du ikke bare kan overse en regning du ikke skal betale når den står i ditt navn.

– Ta kontakt med avsenderen og få en skriftlig tilbakemelding på at du ble trukket feil, og at du vil få en kreditnota på beløpet, påpeker hun.

Kontroller sløsingen din

Nettbankbudsjett

I nettbanken kan du sortere alle transaksjonene dine for å se hvor du sløser bort penger.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Sjekker du nettbanken minst én gang i måneden, får du en grei oversikt over de faste betalingsoppdragene dine. Men hva med alt annet du bruker penger på?

Kaffekoppen du kjøper på vei til jobb, lunsj når du ikke har med matpakke, klærne du handler før du skal på fest og andre impulskjøp i svake øyeblikk blir fort store summer.

De fleste bankene har en sorteringsmulighet for faste oppdrag, der du i tillegg til de ferdige inndelingene kan kategorisere forbruket ditt på de butikkene du drar kortet hos.

Er målet å spare mer penger eller bare stramme inn sløsingen generelt, får du trolig en god vekker på hvor du legger igjen pengene dine.

– Har du alltid penger igjen når lønningen kommer er det kanskje greit å legge inn en fast sparing, avslutter Silje Sandmæl.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)