Hopp til innhold

Sjekk kondisjonen din her!

Oksygenopptak = kondisjon. Dette er den beste måten å måle hvor «gammel» kroppen din er, eller hvor god form du er i. Når du har trent en stund vil du oppleve at du kan bevege deg raskere fordi oksygenopptaket øker. Du vil føle deg bedre fordi kroppen får mer oksygen, og faren for hjerte- og karsykdommer blir mindre.

Trim og trening
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Kondisjonen din kan måles gjennom en gå-test som kalles UKK. Testen er utviklet ved Universitetet i Kuopio, Finland. Ta UKK-testen jevnlig for å sjekke om du blir i bedre form!

Slik tar du testen:

Varm opp i 10-15 minutter før start!

Gå – ikke jogg eller løp - 2 kilometer så fort du kan på hardt underlag (for eksempel 5 runder på en idrettsbane. Den er 400 meter lang.)

Hold jevnt tempo og ta tiden du bruker.

Mål pulsen i ett minutt når du er ferdig.

Til slutt regner du ut kondisjonen din ved å sette inn tid, puls, alder og BMI i formelen under.

Slik måler du BMI, sentralfedme og magemål.

Bruker du blodtrykksmedisin, bør du være oppmerksom på at testen ikke vil gi riktig resultat!

tabell, kondis
Foto: NRK

Og slik leser du resultatet:

Kondisjonstest

En annen enkel måte å teste framgang på, er å bruke en fast distanse som du prøver å gå eller løpe fortere og fortere. For eksempel strekningen til bussen eller barnehagen. Ta tiden hver gang, og gi deg selv et klapp på skulderen hver gang du har klart det noen sekunder fortere!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)