Hopp til innhold

Ikke alle barn må være hjemme i 48 timer etter omgangssyke

Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter oppkast og diaré.

Omgangssyke

SMITTSOMT: Enkelte grupper bør holde seg hjemme to dager etter at de har blitt friske av omgangssyken.

Foto: Astrid Engen / NRK

Klar for vinterens runde med oppkast og diaré? Nå er høysesongen for omgangssyke i gang, melder Folkehelseinstituttet.

Det er ofte Norovirus som forårsaker den plagsomme sykdommen. Viruset smitter lett i omgivelser der folk er i nær kontakt med hverandre, som barnehager, hoteller og helseinstitusjoner.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barnehagebarn holdes hjemme 48 timer etter siste symptom. Årsaken til det, er at de er ekstra tett på hverandre.

Hanne Merete Eriksen

Hanne-Merete Eriksen er konstituert avdelingsdirektør, ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Dette gjelder også helsearbeidere og de som jobber med og håndterer mat, for eksempel i kantiner eller storkjøkken. Skolebarn og voksne kan gå ut når de er friske, men passe ekstra godt på håndhygienen, sier Hanne-Merete Eriksen, konstituert avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

En god regel, mener Siv Merethe Glesne, helsesøster i Flå kommune.

– Ved å holde barnehagebarn hjemme i 48 timer kan man unngå en «kjedereaksjon med smitte». Små barn leker tett inntil hverandre, sier hun.

– Ubuden gjest i juleselskap

– Sesongen er som regel i vinterhalvåret, og dessverre er omgangssyken en ubuden gjest i mange juleselskap, sier Eriksen ved Folkehelseinstituttet.

For å begrense smitte er det viktig å være oppmerksom på symptomene og ta forholdsregler.

– Som regel kommer sykdommen «bardus på», med akutt kvalme, magesmerter, oppkast eller diaré. De som er friske i familien kan gå på jobb og skole som vanlig, men de bør være ekstra påpasselig med å vanske hender, understreker Eriksen.

Husk at håndklær kan spre smitte, så du bør ikke dele håndklær med syke familiemedlemmer.

Oppkast og avføring er smittebærende. Bruk gjerne hansker og vask utsatte steder med klorin.

For de som er syke er rådet å holde senga, hvile og få i seg nok væske.

– Det er viktig å passe på at barna får i seg nok drikke, hos bleiebarn kan man følge med på vekten av bleia, tipser helsesøster Glesne.

– Ikke gi cola

Marianne Huun

Marianne Huun er barnelege ved Volvat Medisinske Senter og Oslo Universitetssykehus.

Foto: Volvat

– Søte drikker, som saft og brus, anbefales ikke. Grunnen til det er at sukkeret trekker væske ut i tarmen og kan derfor gi mer diaré, sier barnelege Marianne Huun.

Hun oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på om barnet tisser lite. Hun anbefaler å kontrollere barnets inntak av drikke.

– Gi små doser med væske hvert femte minutt i to timer. Gir du for mye på én gang, vil det bare komme opp igjen, advarer hun.

Maren Sofie Mangersnes, kommunelege i Vestby, bekrefter at litt drikke er bedre enn ingenting.

– Eplejuice blandet med vann eller farris er det vi i hovedsak anbefaler, sier hun.

Søk legehjelp dersom du er i tvil om barnets allmenntilstand.

– Kontakt helsepersonell dersom du mistenker at barnet er dehydrert, avslutter Mangersnes.

TV og radio

Maja (16) er glad i merkeklær, men moren synes det er galskap med en jakke til over 1000 kroner. Programleder er Anders Hoff.
Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.