Hopp til innhold

Nå kan du sjekke E-stoffer med mobilen

En ny app for mobiltelefoner gjør det enkelt å sjekke E-nummer i matbutikken.

E-nummer

Hva er egentlig konserveringsmiddelet natriumnitrat (E251), og hvorfor tilsettes kalsiumklorid (E509)? En ny mobilapp kan gi svaret.

Foto: Tor Risberg / NRK

At E224 er kaliumdisulfitt, og at E900 er dimethylpolysiloksan, sier deg kanskje ikke så mye når du står ved hylla i matvarebutikken.

For mange er det mer interessant at konserveringsmiddelet E224, som brukes i blant annet tørket frukt og potetmospulver, kan utløse anfall hos astmatikere.

Tilsetningsstoffet E900 er syntetisk framstilt av sand for å forebygge klumper og skum i en rekke matvarer, og har ingen kjent helserisiko.

Emballasjen på matvarer har ofte begrenset plass til informasjon om innholdet. Kryptiske E-nummer er blitt løsningen. Men hva betyr de egentlig?

Kjapp oversikt

App med E-nummer

Appen gir rask tilgang til informasjon om alle E-numrene.

Foto: (skjermdump)

Er det grunn til bekymring for den utstrakte bruken av tilsetningsstoffer i maten vi kjøper? Stort sett ikke, ifølge de fleste eksperter. Men det finnes unntak.

For å gjøre handlingen enklere, har Konsumentföreningen Stockholm nå lansert en app for mobiltelefoner som enkelt gir deg svaret på E-stoffenes hemmeligheter.

– Med appen forklarer vi hva tilsetningsstoffet brukes til, hvordan det lages, om det har animalsk opprinnelse og om det kan kobles til noen kjente helserisikoer, skriver den svenske prosjektlederen Minna Hellman i en pressemelding.

Med appen kan du raskt bla gjennom alle E-stoffene etter nummer, eller i alfabetisk rekkefølge.

Du får også en oversikt over hvilke E-stoffer som er konserveringsmidler, og hvilke som påvirker søtning, aroma, antioksidasjon og matens konsistens.

EU-godkjente stoffer

Bokstaven "E" betyr at stoffet er EU-godkjent.

I dag finnes det rundt 340 tilsetningsstoffer med kodenummer som gjelder både for Norge, Sverige og resten av Europa.

Gunstein Instefjord, fagdirektør mat og handel, Forbrukerrådet

Alt som kan hjelpe folk når de handler er positivt, mener Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg - Kolonihaven

Den svenske appen kan med andre ord være nyttig også for nordmenn, uansett hvilken side av Kjølen man handler på.

– Ideen bak en slik app er bra. Vi synes alt som kan hjelpe folk når de er ute og handler er positivt, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

– Riktignok er de fleste tilsetningsstoffene harmløse. Noen mener at stoffer med E-nummer generelt har fått for mye negativ oppmerksomhet, legger han til.

– Men ettersom enkelte kan være overfølsomme for noen tilsetningsstoffer, ønsker vi velkommen hjelpemidler som gjør det enklere å orientere seg i butikken, sier Instefjord.

Daglivareportal på nettet

I løpet av sommeren vil Forbrukerrådet være ferdig med forprosjektet til en dagligvareportal på nettet, der all lovpålagt informasjon om matvarer i Norge skal samles i en database.

– En portal skal gjøre det enklere for folk å orientere seg om sunnhet, allergi og matintoleranse.

– Det er mulig at vi etter hvert også vil bruke dagligvareportalen til å lage mobilapper med informasjon om for eksempel salt, sukker og fett i matvarene, forteller Gunstein Instefjord.

  • Den svenske Tillsatsappen er gratis, og kan lastes ned både til iPhone og Android-telefoner.
  • Hvis du ikke har en smarttelefon, kan du benytte samme funksjon direkte på Konsumentföreningens nettside.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)