NRK Meny
Normal

Sjekk borettslaget før budrunden

Lar du deg rive med i budrunder på leiligheter uten å sjekke økonomistyringen i borettslaget eller sameiet kan det få store økonomiske konsekvenser for deg.

Visningsskilt

Det lønner seg å legge ekstra godt merke til trappeoppganger, fasader og vinduer når du går på visning.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Åge Pettersen

Det er ikke tilstrekkelig å bare lese boligprospektet, sier Åge Pettersen fra OBOS.

Foto: OBOS
Dreyer

Det er veldig viktig å ta en ekstra kikk på hvilke vedlikeholdsplaner borettslaget eller sameiet har, sier Christian Dreyer fra NEF.

Foto: Karina Jørgensen

- Det er viktig å senke skuldrene og ta seg tid til gjøre en ekstra sjekk på sameiet eller borettslaget før du skal legge inn bud på drømmeleiligheten. Det er ikke tilstrekkelig å lese boligprospektet, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i OBOS til NRK.no.

Økonomisk overraskelse

Sjekk årsberetningen og finn ut hva som er gjort og hvordan det er blitt håndtert litt tilbake i tid.

Da får du raskt inntrykk av hva sameiet eller borettslaget bruker penger på. Du slipper risikoen ved å flytte inn i et borettslag/sameie som plutselige kan få kostbare vedlikeholdsbehov.

Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) er enig med OBOS.

- Dette bør absolutt være et minstekrav når folk står overfor en investering på mange millioner, tilføyer Christian Vammervold Dreyer, leder i NEF.

- I tillegg kan det være lurt å spørre naboer, sier Pettersen.

Sjekk vedlikeholdsplanene

Ser regnskapet veldig forenklet ut, er det all grunn til å rope varsku.

Vammervold Dreyer mener det er veldig viktig å ta en ekstra kikk på hvilke vedlikeholdsplaner borettslaget eller sameiet har.

- Det er klart det kan bli kostbart dersom det er behov for å gjøre noe med for eksempel bad eller fasader. En del av regningen må du betale, sier han.

- I tillegg er det smart å legge ekstra godt merke til trappeoppganger, fasader og vinduer når du går på visning, sier Åge Pettersen i OBOS.

Han mener at dersom det ser ut som om det er modent for fornyelse, men ikke står oppført i vedlikeholdsplanene, bør du i tillegg forhøre deg om hvilke tanker borettslaget eller sameiet har om dette.

Sikringsordning er viktig

Står du overfor en leilighet i et borettslag med høy fellesgjeld, er det spesielt viktig å finne ut om borettslaget er medlem av Borettslagenes Sikringsfond.

- Dette fordi du som andelseier i borettslag indirekte er ansvarlig for borettslagets fellesgjeld, sier Dreyer.

Du kan da risikere å betale dersom noen av de andre i borettslaget ikke greier å betale sin del av fellesgjelden.

Denne risikoen slipper du ved en slik sikringsordning.

Fra januar 2013 kreves det at alle borettslag skal være tilknyttet en ordning.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.