Velg riktig treningssenter

Er et av nyttårsforsettene dine at du skal trene mer? Da bør du se nøye på avtalevilkårene før du melder deg inn på et treningssenter. Slik finner du treningssenteret som passer for deg.

Trening

En av tre har trening som nyttårsforsett, men hvordan velger man riktig treningssenter?

Foto: Petter Strøm / NRK

Ingeborg Flønes, Forbrukerrådet

Ingeborg Flønes understreker at det er verdt å bruke tid på å sette seg inn i avtalen som gjelder når man skal tegne medlemskap på et treningssenter.

Foto: Forbrukerrådet

I en undersøkelse gjort av Forbrukerrådet, svarer en av tre at de har trening som nyttårsforsett. Men det kan bli vanskelig å velge riktig treningssenter. Et økende antall sentre i Norge, gjør også konkurransen om kundene større.

Direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, oppfordrer deg til å sjekke kontrakten nøye før du melder deg inn på et treningssenter.

– Du har kun angrerett om du tegner avtalen på gata eller via nett. På nett har du 14 dagers angrerett, mens gjør du det på treningssenteret er kontrakten bindende fra du signerer den. Er du usikker, eller har store ambisjoner som følge av nyttårsrusen kan det være lurt å melde seg inn på nett, sier Flønes til NRK.no.

Dine behov

Ifølge Flønes er det viktig å velge et treningssenter som passer dine behov. Ønsker du for eksempel personlig trener eller saltrening med instruktør, bør du sjekke om dette er et tilbud treningssenteret har.

– Noen treningssentre har kun apparater, så det er viktig å tenke på hvilken treningsform du ønsker, sier hun, og legger til:

– Å trene på senter koster en del penger, så det er verdt å bruke tid på å sette seg inn i avtalen som gjelder, og eventuelt sjekke ut andre treningssentre.

Klassisk villedende manøver

Tonje Hovde Skjelbostad

Tonje Hovde Skjelbostad mener det er positivt at mange treningssentre i dag har et differensiert tilbud.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Ifølge fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, er det aller viktigst å tenke over ditt eget behov før du inngår en avtale med et treningssenter.

– Hvilken avtale er det snakk om, trenger du en avtale for et helt år, og har senteret det tilbudet du vil ha. Det er også aktuelt å se på hva som skal til for at du eventuelt kan si opp kontrakten, sier Skjelbostad til NRK.no.

Forbrukerombudet har tidligere påpekt en del tilfeller av villedende prismarkedsføring fra treningssentrene.

– Dette er en klassisk villedende manøver. De oppgir en pris, men ikke at denne prisen forutsetter en bindingstid på for eksempel et år, og at totalprisen blir noe ganske annet, sier Skjelbostad.

Ifølge henne er en slik prismarkedsføring et sterkt virkemiddel for å få forbrukerne til å benytte seg av nye tilbud.

– Det er vanskelig å si hva som foregår i kjøpsøyeblikket, men da har markedsføringen allerede virket – du er på senteret for å inngå en avtale. Vi har tidligere fått klager på villedende prismarkedsføring, så det er ikke en ukjent problemstilling, sier Skjelbostad.

Differensiert tilbud

Ikke alle har vi det samme behovet, og flere steder har det de siste årene blitt enklere for de fleste å trene.

– Det er en heldig utvikling for forbrukerne. Mange treningssentre har et differensiert tilbud, noe som har vært etterspurt i flere år, så dette er positivt, sier Skjelbostad.

De store treningssentrene tilbyr også mulighet til å fryse medlemskapet i perioder med sykdom, skade eller for eksempel graviditet. Da vil de fleste kreve fremlegging av sykemelding.

– Det vil overraske meg om det ikke er noe som tilbys også hos andre. Det vil i så fall være uheldig og urimelig å ikke kunne fryse avtalen om man ikke har mulighet til å trene, sier Skjelbostad.

  • Se Forbrukerombudets sjekkliste før inngåelse av medlemskap på treningssenter i faktaboksen øverst til høyre

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)