Hopp til innhold

– Arbeidsgivere ønsker ikke syke folk

– Arbeidsgivere bryter loven i ansettelsesprosesser, mener rekrutteringsselskaper.

Trist dame

Det er lov å spørre om helseopplysninger som er nødvendige for å utføre arbeidsoppgavene, men arbeidsgiver skal ikke spørre hvilken diagnose du har.

Foto: Colourbox

Thor Simonsen

De fleste arbeidsgivere vil være skeptiske nesten uansett hvilken sykdom det er snakk om, så lenge det medfører en risiko for høyere sykefravær, sier Thos Simonsen fra Manpower.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
Mette Marklund

Som hodejeger gjør vi referansesjekker, sier Mette Marklund fra Nørbech+Marklund.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
Werner Fredriksen

Vi vet at det er et stort problem at folk ikke kommer til vurdering fordi de har et hull i CV-en, men i den bunken kan arbeidsgiver gå glipp av verdifulle kandidater, sier Werner Fredriksen fra Rådet for psykisk helse.

Foto: Ola Sæther

– Arbeidsgivere generelt ønsker seg friske mennesker som kommer på jobb hver dag, sier Thor Simonsen, konserndirektør HR, i bemanningsselskapet Manpower til NRK.

Noen lidelser er mer uønsket andre.

– Psykiske lidelser har mange fasetter og diagnoser, og er noe av det som er vanskeligst å håndtere, også fordi kompetansen mangler på dette området, sier Mette Marklund, hodejeger ved Nørbech+Marklund til NRK.

Mange arbeidsgivere setter bort ansettelsesprosessen til rekrutteringsselskaper som Manpower og Nørbech+Marklund.

Sjekker sosiale medier

Har du en psykisk lidelse bør du tenke over hvor du deler den informasjonen, er rådet fra talentjegerne.

Det hjelper lite å ikke nevne det på jobbintervjuet dersom intervjueren allerede vet det.

Vi sjekker sosiale medier som Facebook, LinkedIn, blogger og liknende, sier Mette Marklund.

Når de sjekker, hender det de kommer over sykdom hos kandidater til forskjellige jobber. Arbeidsgivere reagerer sjelden positivt på funnene.

– De fleste sier de har nok sykdom fra før, om de ikke skal ta inn nye med ekstra bagasje, legger hun til.

Å google en kandidat er ikke ulovlig, men å forkaste en søker på bakgrunn av den informasjonen de finner på Facebook eller andre nettsteder, er ifølge Arbeidsmiljøloven ikke tillatt.

– Å lete etter informasjon på kandidater på Facebook er uproft, sier Werner Fredriksen, rådgiver på arbeidsliv ved Rådet for psykisk helse til NRK.no.

Bryter de loven?

Lars Jacob Hiim

Det er lov å spørre om helseopplysninger som er nødvendige for å utføre arbeidsoppgavene, men arbeidsgiver skal ikke spørre hvilken diagnose du har, sier Lars Jacob Hiim fra NHO.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Sunniva Ørstavik

Vi trenger betydelig mer kompetanse hos arbeidsgivere både om hva lovverket sier, og om at psykiske problemer ikke betyr det samme som nedsatt arbeidsevne, sier Sunniva Ørstavik.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / LDO

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) bekrefter at det er lettere psykiske lidelser, muskel- og skjelettplager som står for det største sykefraværet.

– Men sykefraværet totalt sett har gått ned i Norge de siste årene, sier Lars Jacob Hiim, avdelingsdirektør for arbeidsliv ved NHO til NRK.no.

Innhenting av helseopplysninger ved ansettelse, eller bruk av informasjon om sykdom, vil fort være i strid med Diskrimineringsloven eller Arbeidsmiljøloven.

– Vi kan se tendenser til at arbeidsgivere bryter loven, sier hodejeger Marklund.

Hun får støtte av Manpower.

– Ja, arbeidsgivere bryter loven, legger Thor Simonsen til.

Hiim fra NHO forteller at kan være vanskelig å avgjøre om arbeidsgiveren bryter loven i en ansettelsesprosess.

– Hva er problematisk hvis det er slik at arbeidsgivere der ute bryter loven?

– For det første så må vi slå fast at i en del tilfeller er helseopplysninger relevant for en arbeidssituasjon. Hvis du for eksempel er pilot eller yrkessjåfør eller andre ting, så må du ha sansene i orden, og det er også andre sykdomsforhold som kan være relevant i forhold til jobben. Men det som er uheldig, er hvis du legger vekt på sykdom som ikke har noe å si i forhold til hvordan jobben din skal utføres. Det er uheldig i for den enkelte som ikke får vist hvilken kompetanse han har, men det er også uheldig for en bedrift som kanskje kan gå glipp av en kompetanse som hadde vært interessant for dem, svarer Lars Jacob Hiim fra NHO.

Fjernes fra søkebunken på feil grunnlag

– Vi vet at det er et stort problem at folk ikke kommer til vurdering fordi de har et hull i CV-en, men i den bunken kan arbeidsgiver gå glipp av verdifulle kandidater, sier Fredriksen fra Rådet for psykisk helse.

Han legger til at det å ha en sykdom ikke er noe du skal skamme deg over, men mener at du skal tenke deg godt om, stole på og kjenne godt til de du deler sykdommen din med.

– Facebook er et offentlig sted hvor du prater høyt og tydelig til hele verden. Der bør du tenkte deg om før du deler noe, oppfordrer han.

Fredriksen oppfordrer arbeidsgivere til å være mer proffe når de velger kandidater fra søkebunkene sine.

– Valgene bør baseres på hvilke egenskapene kandidaten har, og ikke at det er et hull i CV-en. Hullet kan ha veldig gode forklaringer, og du må spørre hva de har brukt den perioden til før du forkaster dem, påpeker han.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener vi trenger betydelig mer kompetanse hos arbeidsgivere både om hva lovverket sier, og om at psykiske problemer ikke betyr det samme som nedsatt arbeidsevne.

– Dette handler mye om fordommer. Enkeltindivider, bedrifter og samfunnet generelt har mye å vinne på å bytte ut fordommer med kunnskap, rettferdighet og nysgjerrighet, sier hun til NRK.no.

Kan ikke spørre om diagnose

NHO synes det er uheldig for kandidaten dersom en sykdom vektlegges i ansettelsesprosess.

– Men det er også uheldig for bedriften som kan gå glipp av en mulig kandidat. Det skaper en uheldig situasjon for begge parter, sier Lars Jacob Hiim.

Han forklarer videre at en diagnose eller sykdommen i seg selv ikke er interessant for arbeidsgiveren og bør derfor ikke vektlegges, men det er viktig å vite hvordan kandidaten kan utfører jobben og hvilke behov for tilrettelegging han eller hun har.

– Det er lov å spørre om helseopplysninger som er nødvendige for å utføre arbeidsoppgavene, men arbeidsgiver skal ikke spørre hvilken diagnose du har, understreker han.

Du må selv ta stilling til hvordan du svarer og hvor mye du forteller, men det er viktig med en god dialog mellom dere for at arbeidsforholdet skal fungere.

– Det er det Inkluderende Arbeidsliv er tuftet på. Før var sykefravær en privatsak, men nå skal det være en dialog gjennom hele fraværet for å se om du kanskje kan komme raskere tilbake ved å jobbe redusert eller med tilrettelegging, forklarer an.

Det er også viktig at du ikke holder inne informasjon som kan søkes opp, hvis du tidligere har skrevet om sykdommen på nettet.

– Du kan ikke nekte arbeidsgiver å google. Legger du ut sykdomsinformasjon på nettet bør du også nyansere den i en dialog med arbeidsgiver. Det handler om å være åpen på en smart måte, oppordrer han.

Straffes for åpenheten

Ingeborg Senneset

At arbeidsgivere er skeptiske til de som har vært syke er det lett å ha forståelse for. Men du kan trekke ut en fjerdedel av søkerbunken som kommer til å bli syke. Den som allerede har vært syk er kanskje ikke blant dem, sier bloggeren Ingeborg Senneset.

Foto: Ingvill Sunnby / NRK

Det du åpenhjertig forteller om på internett, kan slå tilbake på deg senere.

Det finnes mange tilfeller av nordmenn som blogger om sykdommen sin, blant annet 27 år gamle Ingeborg Senneset.

I flere år var hun innlagt på sykehus med angst og anoreksi, samtidig som hun blogget om sin kamp for å komme tilbake til et normalt liv.

Sennesent er sykepleier, og skal snart prøve seg som jobbsøker. Hun vet at psykiske lidelser henger igjen som et tabu, men mener det ikke er så mye skumlere enn brukne armer.

– Beinvev og nerver er begge deler bare en del av kroppen, sier hun til NRK.

Manpower sier de gjør hva de kan for å få søkerne til å være åpne.

– Vi mener det er bra for dem og for oss at vi kjenner hverandre for å finne den rette jobben. Men det triste i det hele er at ofte blir den åpne søkeren straffet ved ikke å få jobben, forteller Simonsen.

Sykepleieren er ikke redd for å bli straffet for sin åpenhet.

– Jeg tror ikke det handler så mye om åpenhet eller ikke, men om hvordan du er åpen. Du skal ikke ukritisk bruke media til å tømme deg selv for det som er trasig, det har vi dagbøker til. Jeg har sett et viktig samfunnsmessig poeng i åpenhet, og også sett en verdi i nettopp det å bryte ned tabuer, understreker hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)