NRK Meny
Normal

Siste skattesjekk på ti minutter

I kveld er siste frist for å endre selvangivelsen. Her er skatteekspertenes tips til hva du bør sjekke i siste liten.

Selvangivelsen

Skattestressa? Ekspertene mener du vil få god timebetaling hvis du bruker den siste tiden nå til å sjekke fradragene du kan ha krav på.

Foto: Kim Jansson/NRK, Colourbox

Mann med blå dressjakke

- Halvparten av de feilene Skatteetaten finner i rettighetskontroller er til fordel for skattyter, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det er viktig at alle sjekker selvangivelsen slik at de ikke betaler for mye skatt. Selvangivelsen er forhåndsutfylt, men det er likevel ikke gitt at den er korrekt, uttaler skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.no.

Og nå har siste frist kommet, etter midnatt i kveld er det for sent å gjøre endringer. Ikke bare kan du straffes med bøter hvis selvangivelsen er feil, men du kan også gå glipp av tusenlapper. Hva bør du bruke tiden på nå?

– Jeg tror mange vil få god timebetaling hvis de ser om det er fradrag de kan ha krav på, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

– Det er vanskelig å peke på en ting, da det er viktig at man går gjennom alle punkter. Men bruk uansett fradragsveilederen til Skatteetaten, den kan være til god hjelp for alle, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Sjekk fradragene

Sandmæl

- Har du nettopp fått barn, eller flyttet, er det ekstra viktig å sjekke fradragene dine, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Fradrag altså, det er ekspertene enige om at det er lurt å prioritere nå. Hvilke fradrag du kan føre opp, avhenger mye av livssituasjonen din.

– Du kan spare mye penger på å få med alle fradrag. Har du nettopp fått barn, er nyskilt, blitt pensjonist, kjøpt bolig, hytte eller bil, er det ekstra viktig å være påpasselig, sier Silje Sandmæl, DNBs forbrukerøkonom.

Har du barn, har du rett på foreldrefradrag som for eksempel barnehage, SFO eller dagmamma. Er det mer enn to mil til jobben, kan du få reisefradrag. Alt dette bør du sjekke på Skatteetatens fradragsveilder.

Sjekk lønn og forskuddstrekk

Og selvfølgelig må du sjekke at lønna di er korrekt, lønnsposten er den største og viktigste posten for mange. Bruk den korte tiden du har igjen nå til å finne frem de viktige papirene du vet du fikk i posten for en stund siden.

– For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige, trenger du lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller du finner det på altinn.no, sier Sandmæl.

Samtidig som du undersøker om inntekten i selvangivelsen er korrekt, bør du også sjekke at forskuddstrekket er riktig.

Sjekk frynsegoder

– Se i tillegg om det er oppført noen frynsegoder som er skattefrie. Du kan også få ned beløpet på reise- og bil og andre godtgjørelser. Sjekk også skattepliktig fordel av mobil, råder Silje Sandmæl.

Er alt riktig i selvangivelsen, trenger du ikke gjøre noen ting – du trenger ikke å levere. Men har du endringer, er fristen for å levere altså ved midnatt i kveld.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.