Hopp til innhold

Sikrere på at vaksine ga søvnsyke

Høyere risiko enn tidligere antatt, viser nye tall fra Sverige.

Svineinfluensavaksine

Nye tall fra Sverige bekrefter sammenhengen mellom Pandemrix-vaksinen og narkolepsi hos barn.

Foto: Michael Buholzer / Scanpix/Reuters

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Det er viktig å finne ut hvorfor flere har blitt rammet, mener Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Svenske barn som fikk Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa, hadde minst 6,6 ganger så stor risiko for å utvikle søvnsykdommen narkolepsi som uvaksinerte barn.

Det viser nye tall fra det svenske Läkemedelsverket.

– Denne studien er grundigere utført, og gir derfor et litt bedre grunnlag for å si noe om risiko. Nå ser det ut til at den er noe høyere enn vi har antatt tidligere, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.no.

Årsaken er en gåte

Både Sverige og Finland har lenge rapportert om en økning i narkolepsi-tilfellene hos barn etter vaksineringen mot svineinfluensa. Og også i Norge er det nå klart at flere enn normalt har fått sykdommen.

– Det er viktig å prøve å finne årsaken til dette, spesielt med tanke på at vi i fremtiden også kan få behov for å vaksinere mot pandemier, sier Madsen.

Det europeiske vaksinesamarbeidet VAESCO sammenstiller nå undersøkelser fra flere land i Europa, og resultatene vil trolig være klare i løpet av sensommeren eller høsten.

– Sannsynligvis skyldes de ekstra narkolepsi-tilfellene et samspill av flere faktorer. Og her må vi arbeide langs flere fronter, sier Madsen.

– Mest sannsynlig en kryssreaksjon

Madsen regner det som svært lite sannsynlig at de mye omtalte tilsetningsstoffene i Pandemrix-vaksinen har noe med saken å gjøre.

– Antakelig er det slik at noen har fått en kryssreaksjon i forbindelse med at kroppen har dannet antistoff mot viruset i vaksinene, tror han.

– Men ville ikke da risikoen øke for alle som ble smittet av svineinfluensa?

– Dette forsøker man å finne ut av. Foreløpig ser det ikke ikke slik ut, men det er litt usikkert, sier Madsen.

Narkolepsi har aldri tidligere vært registrert som bivirkning i forbindelse med andre vaksiner. Den svenske studien skal sammen med tall fra flere land diskuteres når eksperter på området møtes i den Europeiske Legemiddelkomiteen 12. juli.