Hopp til innhold

Sikrere på at vaksine ga søvnsyke

Høyere risiko enn tidligere antatt, viser nye tall fra Sverige.

Svineinfluensavaksine

Nye tall fra Sverige bekrefter sammenhengen mellom Pandemrix-vaksinen og narkolepsi hos barn.

Foto: Michael Buholzer / Scanpix/Reuters

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Det er viktig å finne ut hvorfor flere har blitt rammet, mener Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Svenske barn som fikk Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa, hadde minst 6,6 ganger så stor risiko for å utvikle søvnsykdommen narkolepsi som uvaksinerte barn.

Det viser nye tall fra det svenske Läkemedelsverket.

– Denne studien er grundigere utført, og gir derfor et litt bedre grunnlag for å si noe om risiko. Nå ser det ut til at den er noe høyere enn vi har antatt tidligere, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.no.

Årsaken er en gåte

Både Sverige og Finland har lenge rapportert om en økning i narkolepsi-tilfellene hos barn etter vaksineringen mot svineinfluensa. Og også i Norge er det nå klart at flere enn normalt har fått sykdommen.

– Det er viktig å prøve å finne årsaken til dette, spesielt med tanke på at vi i fremtiden også kan få behov for å vaksinere mot pandemier, sier Madsen.

Det europeiske vaksinesamarbeidet VAESCO sammenstiller nå undersøkelser fra flere land i Europa, og resultatene vil trolig være klare i løpet av sensommeren eller høsten.

– Sannsynligvis skyldes de ekstra narkolepsi-tilfellene et samspill av flere faktorer. Og her må vi arbeide langs flere fronter, sier Madsen.

– Mest sannsynlig en kryssreaksjon

Madsen regner det som svært lite sannsynlig at de mye omtalte tilsetningsstoffene i Pandemrix-vaksinen har noe med saken å gjøre.

– Antakelig er det slik at noen har fått en kryssreaksjon i forbindelse med at kroppen har dannet antistoff mot viruset i vaksinene, tror han.

– Men ville ikke da risikoen øke for alle som ble smittet av svineinfluensa?

– Dette forsøker man å finne ut av. Foreløpig ser det ikke ikke slik ut, men det er litt usikkert, sier Madsen.

Narkolepsi har aldri tidligere vært registrert som bivirkning i forbindelse med andre vaksiner. Den svenske studien skal sammen med tall fra flere land diskuteres når eksperter på området møtes i den Europeiske Legemiddelkomiteen 12. juli.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)