NRK Meny
Normal

Sier ja til aktiv dødshjelp

Nesten halvparten av oss mener dødssyke personer som ønsker det må få hjelp til å dø.

Helsepersonell med døende pasient
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Debatten om aktiv dødshjelp har blusset opp igjen, etter at Fremskrittspartiets landsmøte stemte for en slik ordning i sommer.

Nå viser en undersøkelse utført for magasinet Vi over 60 at 48 prosent av alle nordmenn er positive til å la dødssyke pasienter få hjelp til å avslutte livet, dersom de selv ønsker det.

Bare 29 prosent er klare motstandere av aktiv dødshjelp.

Har resepten klar

Staten Oregon i USA innførte i 1998 en ordning som gir leger rett til å skrive ut resept på en dødelig dose medikamenter til pasienter i siste livsfase.

72 år gamle Marilyn Lunner er en av dem som har benyttet seg av ordningen. Hun har fått resepten, men ikke bestemt seg for når hun skal bruke den. Lunner har lungekreft og vet at hun skal dø i løpet av få måneder.

- Jo mer jeg tenkte på det, jo mer sikker ble jeg på at dette var slik jeg ville gjøre det. Det ga mening for meg. Jeg kommer til å dø uansett, det er bare et spørsmål om hvordan, sier hun til NRK.

Video nsps_upload_2009_8_28_15_13_58_148.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Må ta medisinene selv

Oregons ordning skiller seg fra de europeiske ordningene i Nederland, Luxemburg og Belgia ved at pasientene må ta den dødelige dosen på egenhånd og at personen må være dødssyk.

I stedet for at en lege er tilstede og setter en injeksjon, får pasientene etter en grundig vurdering skrevet ut en resept som de selv må hente ut og eventuelt benytte.

341 personer har benyttet resepten fra legen og selv avsluttet livet de siste ti årene i Oregon. 1 av 4 som får utskrevet resept bruker den ikke.

Det er den nederlandske definisjonen på aktiv dødshjelp det er spurt om i den norske undersøkelsen, det vil si at en lege etter pasientens ønske kan sette en dødelig sprøyte.

De yngste og eldste mest negative

Undersøkelsen viser et klart flertall for aktiv dødshjelp i aldersgruppen 25-59 år.

Yngre og eldre aldersgrupper er mer skeptiske. I aldersgruppene mellom 15 og 24 og over 60 år er bare rundt 40 prosent positive til en slik ordning.

Folk med høyere utdanning er generelt mindre positive enn andre. Og aller lavest støtte har forslaget i Oslo.

Støtten er lavere i alle grupper når det gjelder aktiv dødshjelp for kronisk syke med store smerter, og bare 17 prosent vil tillate aktiv dødshjelp for psykiatriske pasienter med uhelbredelig sykdom.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.