Sex som selvskading

Fagfolk som jobber med ungdom og seksualitet opplever at stadig flere unge kvinner ber om hjelp for det de selv mener er et destruktivt seksualliv. De unge bruker ikke prevensjon, og skifter ofte partnere.

Mange unge kvinner sliter med et usunt og utilfredsstillende seksualliv.
Foto: Bjørn Lien / NRK

 

Se reportasje og intervju med Åse Haugstvedt i nett-TV her

- Jentene som kommer til meg er fortvilet over sin egen adferd. De forteller at de ikke lenger har noen glede av seksuallivet sitt. Likevel klarer de ikke å slutte med dette mønsteret, forteller Åse Haugstvedt, spesialist i venerologi ved Olafiaklinikken i Oslo. Jevnlig kommer det jenter til henne som vil teste seg for kjønnssykdommer.

- Hver gang jentene kommer for å ta en test er de fulle av angst for at de kan være smittet av en sykdom. Når de som regel finner ut at det har gått bra, så fortsetter adferden likevel, sier Haugstvedt.

Usunt seksualliv

Ved Vangseter rett utenfor Hamar behandles hvert år rundt 400 personer for en eller annen form for ødeleggende avhengighet. Det kan være snakk om alkoholisme eller annen rusmisbruk.

Men også ved denne institusjonen kan programansvarlig Britt Eggen fortelle om en økning av spesielt unge kvinner som kommer for å få hjelp til å endre det de selv opplever som et destruktivt seksualliv.

Britt Eggen er behandlingsansvarlig ved institusjonen Vangseter.
Foto: Bjørn Lien / NRK

- Et hyppig skifte av seksualpartnere kan være riktig for noen. Men når du føler at du ikke har noe glede av dette, når du sliter følelsesmessig på grunn av dette mønsteret og i tillegg kjenner skam, da er dette et usunt seksualliv, sier Eggen.

Kortvarig anerkjennelse

Ifølge Eggen forteller de hjelpesøkende kvinnene at de fortsetter dette mønsteret fordi de selv opplever at gjennom sex blir det bekreftet at de er attraktive. De blir anerkjent som OK personer, om enn bare for et kort øyeblikk.

- Jeg tror vi opplever en økning i denne problematikken fordi kravene til «vellykkethet» på mange plan er blitt så sterkt i den tiden vi lever i, mener Eggen.

- Man skal lykkes i utdanning, i yrkeslivet og i det sosiale livet. Men selv om svært mange unge kvinner lever opp til alle disse rollene, så får de ikke påfyll når det gjelder å bli bekreftet som person.

- Derfor oppstår for mange et destruktivt seksualliv for i korte øyeblikk å få bekreftet at man eksisterer som individ. Men på lang sikt blir denne adferden en form for selvskading, avslutter Eggen.

Kontakt oss

Har du egne erfaringer med dette vil vi gjerne høre fra deg. Ta kontakt med vår reporter Siri Wieberg Klausen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)