Hopp til innhold

Sex-problem?

De fleste opplever tidvis krøll i sex-livet. Vi hjelper deg!

sex, samliv
Foto: lev dolgachov

- Når man er nyforelsket, er det ofte slik at man går og kjenner seg kåt hele tiden og man har lyst på partneren nesten til enhver tid, sier spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland.

LES OGSÅ: Konstant kåt

Men lysten på sex går i faser for de aller fleste.

For sliten

Par som har levd sammen en stund, går ofte gjennom perioder med mindre sex. Det kan skyldes så mangt, men årsaker som stress, mye arbeid, sykdom eller krangler er veldig vanlig. Det er også normalt med et relativt stillestående sexliv i småbarnsperioden.

LES OGSÅ: Sluttet å se på mannen som kjæreste

LES OGSÅ: Slutt på sex i forholdet

LES OGSÅ: Kjærlighet uten tenning

Men det finnes råd for å få tilbake lysten eller tenningen. 

IKKE BRUK

Det kan gå utover lysten å bli avvist fra gang til gang.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Gjør noen av de tingene dere gjorde da dere var kjærester. Forsøk å finn fram til hva dere falt for hos hverandre. Sett av tid sammen - bare dere to, råder hun.

LES OGSÅ: Lite sex? Få hjelp her!

Drepende avvisning

Om man blir avvist gang på gang er det ikke uvanlig å gå lei - og for noen er konsekvensen at de mister lysten på sin partner.

- Dette er noe man virkelig er nødt til å snakke sammen om, sier sex-spesialisten.

LES OGSÅ: Ingen lyst lenger

LES OGSÅ: Han sover på sofaen

Men pass på at dere ikke lar soverommet bli til en diskusjons- og kranglearena. Ta diskusjoner og høylytte samtaler i et annet rom eller ute i naturen.

Kommer for fort

For tidlig utløsning kan være et problem for mange seksuelt aktive menn. Men dette problemet lar seg ofte løses ved å øve på start/stopp-teknikken.

- Det gjør du ved å onanere, og rett før det går for deg, stopper du opp og klemmer rundt glansen i noen sekuner. Gjør det til følelsen av at det nesten går for deg forsvinner. Onaner igjen og stopp opp igjen. Gjenta det fem-seks ganger før du lar det gå, sier Wiede Aasland.

LES OGSÅ: Kommer for fort

LES OGSÅ: Hvordan holde seg lengre?

Men ikke alltid lar problemet seg løse ved slik trening.

- Vanlige årsaker til at man kommer for fort er at man har prestasjonsangst. Det kan derfor være lurt å diskutere dette med partneren eller en god venn, sier sexolog John Nikolaisen.

Naken mann

Mange menn sliter med for tidlig sædavgang.

Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Orgasme-trøbbel

Orgasmer kan være mangfoldige og med ulik intensitet fra gang til gang.

LES OGSÅ: Usikker på orgasme

Hvis du sliter med å oppleve orgasme, kan det være lurt å onanere for deg selv, slik at du blir bevisst hva slags berøringer og stimulering du liker.

- Dessverre glemmer mange å fortelle hvordan de liker å bli stimulert, eller de er for sjenerte til å fortelle det til sin sin partner. Ingen er tankelesere, sier Wiede Aasland.

- Og for å ha god sex med en annen, må man fortelle hverandre - i øyeblikket - om man ønsker stimuleringen litt annerledes; hardere, mykere, fortere, noen millimeter til høyere og så videre, forklarer hun.

LES OGSÅ: Vondt i klitoris i steden for orgasme

LES OGSÅ: Lengre forspill gir mindre smerter

LES OGSÅ: Ung mann uten orgasme

 

LES OGSÅ: FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)