NRK Meny
Normal

Setter prisene opp på Black Friday

Ikke alt er på tilbud på «årets store tilbudsdag», viser prisstatistikk NRK har hentet inn.

Black friday

I fjor ble flere populære produkter satt opp i pris på Black Friday, ifølge tall fra prissammenlikningstjenesten Prisjakt.

Foto: Kim Jansson / NRK

I dag tapetseres butikker med sorte reklamebannere. Begivenheten er «Black Friday», som butikkene selv beskriver som årets store tilbudsdag.

Men er det virkelig så mye billigere å handle på den store tilbudsdagen? NRK.no har fått prissammenlikningtjenesten Prisjakt til å sjekke prisene fra fjorårets Black Friday-salg, med prisene har fredagene før i november.

Nettbrettet ble 568 kroner dyrere

Prisstatistikken viser at det faktisk er en del å spare på å handle på Black Friday. Rundt 45 prosent av produktene var betydelig billigere denne dagen enn ellers i november.

Men – 10 prosent av produktene var faktisk betydelig dyrere på Black Friday enn de foregående fredagene.

For eksempel hadde den beste prisen på et Samsung Galaxy Tab 2-nettbrett steget med hele 32 prosent fra de første fredagene i november til Black Friday. Det tilsvarte 568 kroner prispåslag. Løpesko fra Salomon fikk et prishopp på 27 prosent, eller nær 250 kroner på Black Friday i fjor.

Jo Torkel Gjedrem

Jo Gjedrem, fagsjef i Forbrukerombudet, sier det viktigste er å kjøpe der det er billigst nå, ikke der det har vært dyrt før.

Foto: CF-WESENBERG

– Viktigst av alt er at du kjøper varen der den er billigst nå, og ikke der den har vært dyr før. Sjekk ut konkurrentene og kjøp varen der den er billigst, for da gjør du et godt kjøp uansett når du kjøper den, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til NRK.no.

Prisen steg 7.000 kroner uken før Black Friday

Vi fant også et eksempel der prisene ble satt opp fredagene før Black Friday. En Samsung TV (46 tommer i 8-serien) kunne du kjøpe for rett under 10.000 kroner på Black Friday. Tre uker tidligere lå den ute til samme pris. I mellomtiden hadde laveste pris på TV-en steget først til 13.800 kroner for så å stige til 17.300 kroner fredagen før Black Friday.

Det er ikke nødvendigvis samme butikk som har justert prisene opp og ned, men eksemplet illustrerer at tilbudene på den store tilbudsdagen ikke alltid er bedre enn ellers i året.

Verden er ikke slik lenger at tilbudskampanjer er sjeldne. Du trenger som regel ikke løpe av gårde for å skaffe deg de beste prisene, for tilbudene dukker oftest opp igjen i andre kampanjer, sier Gjedrem i Forbrukerombudet.

Johanne Kjuus

Johanne Kjuus, leder for analyse og bransjeutvikling i Virke, ser ikke bort fra at det er noen lokketilbud på Black Friday.

Foto: Virke
– Noen lokketilbud

Hovedorganisasjonen Virke, som representerer store deler av handelsnæringen, er klar over at ikke alle tilbud som blir servert i dag er like gode.

– Det er nok noen butikker som bruker denne anledningen til å komme med lokketilbud, på samme måte som vi kan se i for eksempel januarsalget, sier analysesjef Johanne Kjuus i Virke, til NRK.no.

Likevel tror hun gode tilbud er vanligst.

– Hovedsakelig kommer de fleste butikker kommer med reelt gode tilbud. I USA ser man gjerne at tilbudene er bedre på mandagen etter, i det som kalles Cyber Monday. I Norge satser heller butikkene alt på tilbud i helgen, forklarer Kjuus.

Handler for milliarder

Stein-Arne Tjore, informasjonssjef i Nets

Stein-Arne Tjore, kommunikasjonssjef i Nets, bekrefter at kortbruker er stor på Black Friday.

Foto: Roald Guttormsen / Nets

I fjor ble det gjort 5,6 millioner kortkjøp på Black Friday, noe som utgjør 2,2 milliarder kroner, ifølge Nets. Selskapet leverer betalingsløsninger for bankene.

– Hvis vi utelukker den tradisjonelle julehandelen, så var Black Friday i fjor en av de dagene med mest kortbruk, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets Norge, til NRK.no.

Det er bare dager før høytider som påsken og 17. mai som klarer å måle seg med Black Friday når det gjelder kortbruk før jul.

Tjore vil likevel ikke gi Black Friday hele æren for slitte bankkort. Fredag er den dagen i uka da kortene brukes mest, og det at denne fredagen kommer så nærme jul, gjør at den alltid har vært en populær handledag.

– Dessuten er det mange som får lønn den 30. I år er det på søndag, det vil si at mange får utbetalt lønn i dag. Det samme skjedde i fjor, da mange fikk lønn fredagen før, altså Black Friday, sier Tjore.

Han regner med opp mot 6 millioner kortkjøp på Black Friday i år.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.