Hopp til innhold

Ser du at denne siden er falsk?

Her er sjekklista som bør få varsellampene til å blinke.

«Helsenettside»

«Helsejournalisten Janne Haugen» anbefaler grønn kaffe som slankepiller.

Foto: Skjermdump / Kostholdsklinikk

C-media - NSR-bilaget

Alle virksomheter bør ha en «om oss»-fane med kontaktinformasjon og helst organisasjonsnummer, sier Arne Røed Simonsen fra NSR.

Foto: Morten Brakestad / lysbordet.no

Virker noe for godt til å være sant, er det som oftest det.

16 kilos vektreduksjon på fire uker ved hjelp av grønn kaffe høres veldig mye ut, og allerede her bør du begynne å tvile.

Det lovet nettsiden kostholdsklinikk.com via en Facebook-annonse i helgen.

For deg som synes vektreduksjonen er forlokkende og ikke tvilsom, finnes det flere ting du bør sjekke før du bestiller produktet.

Logosurr

– Øverst på siden står det «som sett på NRK og TV2» – hva refererer de til der? Jeg synes det er villedende å bruke logoene slik de har gjort. Når andres logoer benyttes, bør lenken gå til logoeiers side, ikke til produktet de selger, sier Arne Røed Simonsen, seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) til NRK.no.

I skrivende stund er nettsiden nede, men du kan se en kopi av «helseartikkelen» her:

Kopi av kostholdsklinikk.com/nor

Forbrukerombudet er enig i at logobruken er villedende.

– Det vil være villedende, og i strid med markedsføringsloven, å hevde at produktene er "vist" i disse mediene dersom det ikke er tilfelle. Noe det er grunn til å stille spørsmål ved her, sier Sara H. Jaklin, juridisk rådgiver og fagleder i Forbrukerombudet til NRK.no.

De kjenner ikke til denne siden spesifikt, men har sett en del eksempler på liknende sider med samme oppsett.

– Det er vanlig at man viser til kjente norske merkevarer for å øke tilliten til produktet, legger hun til.

Domenenavn og kontaktinformasjon

Deretter sjekker Røed Simonsen fra NSR hvor seriøs siden er, ved å se på nettadressen og eventuell kontaktinformasjon.

– Alle seriøse virksomheters hjemmesider bør ha kontaktinformasjon så jeg kan sjekke hvor de ligger og hvem som driver dem. Heter siden 1234.org er det litt suspekt. I dette tilfellet har de tatt seg bryet med å kjøpe en ordentlig nettadresse, men kontaktinformasjonen mangler, forklarer han.

Falsk e-postadresse

Sidens eneste kontaktinfo er Janne Haugens e-postadresse janne@helsenyheter.net, som ikke fungerer.

Foto: Skjermdump / Gmail
Hans Marius Tessem

Sunn fornuft tilsier at dette er for godt til å være sant, sier Hans Marius Tessem fra NorSIS.

Foto: Jan Tore Verstad / NorSIS

Tilsynelatende har svært mange kommentert artikkelen.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) reagerer også på at du ikke kan lage en ny post på siden.

– Det står at det vises 10 av 177 kommentarer, men det er ikke mulig å se de fra nummer 11 og utover, og kommentarfeltet er stengt for nye innlegg, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSIS til NRK.no.

Han forteller at det er umulig å si om de er ute etter å tappe kontoen din eller stjele identiteten din, men at det ser mest ut som om de bare vil selge et produkt som enten ikke virker, eller som aldri vil bli levert.

Sjekk lenkeadressene

En lenkeadresse kan døpes om til andre navn, derfor bør du sjekke lenkens nettadresse før du trykker på den.

– Hold musepekeren over lenken, og se hvor de egentlig går før du trykker på dem, anbefaler Simonsen.

På denne siden går alle lenkene til. org-adresser.

– Denne siden er veldig forseggjort, og det ser ut som om de bare vil selge noe. Ved å følge lenkene kommer du til den samme nederlandske siden som vil selge deg slankeprodukter. Antagelig vil de markedsføre seg i Norge og har derfor laget denne siden, fortsetter Tessem.

Den er godt oversatt, men du kan se på noen få ord, og på at den ikke inneholder bokstaven å, at den ikke kan være skrevet på norsk.

– Hovedsiden er oversatt til norsk, men prøver du å bestille produktene er språket på bestillingssiden nederlandsk og engelsk. Det er heller ingen kontaktinfo utover telefonnummer, påpeker Holte Jaklin fra Forbrukerombudet.

– Jeg ser også at de har en nyhetsstrøm med generelle nyheter fra Norge. En profesjonell aktør ville kanskje filtrert nyhetene, og ikke bare vist alt av norske nyheter. Her har de ikke definert søket ned til helsenyheter en gang, supplerer Simonsen fra NSR.

Vanskelig å forlate siden

Martin Skaug Halsos

Seriøse selgere holder ikke kjøperen fast når de vil videre, sier Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Holder deg på siden

Når du forsøker å forlate siden blir du spurt om du virkelig vil forlate siden.

Foto: Skjermdump / Kostholdsklinikk

Det at du holdes fast, og får opp et nytt vindu som spør om du virkelig vil forlate siden, er et dårlig tegn.

– Seriøse selgere holder ikke kjøperen fast når de vil videre. Det gjør kostholdklinikk.com, hvor du må klikke ekstra for å komme deg vekk fra siden. Det er ikke et godt tegn, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til NRK.no.

Han fant ingenting i henvendelsesregisteret på navnet, men påpeker at siden ikke ser særlig troverdig ut.

– Det er mange som vil lure deg på nettet. Vi går ut med jevne mellomrom og advarer folk, senest nå før jul, legger han til.

Simonsen fra NSR konkluderer med at han ikke ville sendt dem en henvendelse etter å ha gått gjennom disse punktene.

– Det som går igjen er inntrykket av å være en slags «helseportal», bruk av kjente norske merkevarer, og et kommentarfelt med mange positive tilbakemeldinger, oppsummerer Holte Jaklin fra Forbrukerombudet.

Stadig vektreduksjon

Leser du mye helsenyheter bør det også dukke opp en generell skepsis på at vektreduksjonen etter fire uker med grønn kaffe er for god til å være sann.

Det står lite om hva produktet inneholder, det er ingen bilder som kan dokumentere at Janne Haugen virkelig har gått ned så mye, og det er ingen leger eller kostholdseksperter som sier noe om hvorvidt det er sunt å gå ned fire kilo i uken fire uker på rad.

– Den sunne skepsisen gjelder for alt på nettet, både svindel som dette og det å legge igjen kontonummer og annen personlig informasjon, understreker Tessem.

Et enkelt googlesøk på «helsejournalisten» Janne Haugen + journalist kan også lønne seg. Bildet er brukt 177 ganger, i mange forskjellige sammenhenger.

– Det er flere i Schibsted som stiller spørsmål til denne helsejournalisten. Aftenposten har skrevet om denne siden før. Janne Haugen gikk angivelig ned 30 kilo med afrikansk mango for ett år siden. Det burde jo snart ikke være noe igjen av henne, ler Simonsen.

– Om dette er svindel vil være vanskelig å svare på når vi ikke vet mer om akkurat denne siden, men den vil i alle fall gå under vår kategori «useriøs nettbutikk», blant annet på grunn av manglende kontaktinfo, avslutter Sara Holte Jaklin fra Forbrukerombudet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)