Selvskadere får hjelp

Et nytt behandlingsopplegg får åtte av ti ungdommer til å slutte med selvskading.

Selvskading

En av tolv norske ungdommer skader seg selv regelmessig.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

En av tolv norske ungdommer skader seg selv regelmessig. Nå får en ny metode mange av dem til å slutte.

Av en gruppe på 27 unge mellom 12 og 18 år, sluttet de langt fleste med å skade seg selv.

– Avleder følelser

– Ungdom skader seg selv for å avlede vanskelige følelser, sier professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, Lars Mehlum.

I tre år har behandlingsmetoden vært utprøvd i Norge. Den går ut på å lære ungdommene hva som skjer når selvskadingen oppstår. Det har altså fått åtte av ti deltakere til å slutte i løpet av seks ukers behandling.

– Det handler om å oppdage risikosignaler i tide, og velge andre metoder for å regulere følelser enn å bruke kniv.

– Hvis man har lært seg et destruktivt mønster for å regulere følelser, kan man også lære andre metoder. For eksempel ved å distrahere seg bort fra de intenst vonde følelsene og over til mer nøytral grunn, sier Mehlum.

Flest jenter

Langt flere jenter enn gutter driver med selvskading.

Les mer:

Undersøkelser har vist at 8 prosent av norsk ungdom skader seg selv regelmessig. 10 prosent av jentene gjør det, men bare 3 prosent av guttene, i følge Nasjonalt senter for selvmordsforskning.

– Vi vet også at enkelte går veien fra selvskading til selvmord. Derfor er det viktig at man ser etter signaler på selvskading hos ungdom, og oppsøker hjelp. Barne- og ungdomsspykiatrisk poliklinikk (BUPP) i de enkelte distrikter er ett sted å henvende seg, foreslår Lars Mehlum.

Han betegner den nye behandlingsmetoden som lovende.

Vanskelig å oppdage

Selvskadere kan være flinke til å skjule skadene for omgivelsene, derfor kan det være vaskelig å avdekke.

Lisbeth Olsen er leder for Leve i Østfold, en forening for etterlatte etter selvmord. Hun mistet selv sønnen sin i selvmord for ni år siden.

– Min erfaring er at selv spesialister kan ha vanskelig for å se signaler på at et menneske vil begå selvmord. Det er avgjørende at alle som er rundt personer med problemer, ser den det gjelder og viser omsorg, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.