Hopp til innhold

Seernes råd mot psoriasis

Sommer og sol er noe av det som hjelper mot psoriasis. Men inntil sommeren er her, kan det være lurt å få med seg noen av seernes gode råd mot sykdommen.

Psoriasis er en kronisk hudsykdom. Den ser ut som fortykket hud med et rødt, flassende utslett. Utslettet dukker gjerne opp på knær og albuer, og det varierer i omfang.

- I de verste periodene går det ut over selvfølelsen. Du vil nødig vise deg fram offentlig, men bare gjemme deg bak store klær, sier en ung kvinne til Puls. Hun fikk psoriasis da hun var 16 år.

En gåtefull sykdom

Psoriasis regnes som en autoimmun reaksjon. Det er et eller annet stoff kroppen reagerer på, men vi vet ikke hvilket.

Legene kjenner ikke årsakene til sykdommen. Men de vet at psoriasis kan gå i arv. Sykdommen debuterer gjerne i ungdomsårene, og det kan være mange årsaker til at den utløses: Infeksjoner, psykisk stress, medikamenter. Psoriasis er ikke smittsomt.

Tjære og D-vitaminer

- I min barndom ble jeg smurt inn med tjære blandet med fløte, forteller en seer.

Overlege Nils-Jørgen Mørk ved Rikshospitalet legger til:

- Vi bruker fortsatt tjære på enkelte pasienter. Men det er veldig grisete og er i ferd med å gå av moten. Kremfløte bruker vi ikke, men fuktighetskremer er viktige i behandlingen! sier han.

Et annet seer har brukt salve med D-vitaminer. Han spør:

- Hvis D-vitaminsalve er bra, så hjelper det kanskje også å ta tran og spise fet fisk?

Sol og bad

Hudlegen svarer:

- Det er jo sunn mat! Men vi får ikke høy nok konsentrasjon i huden av D-vitaminer ved å spise det. Derfor bruker vi D-vitaminlignende kremer og salver. Noen av dem inneholder også kortison, som fortsatt har en plass i behandlingen.

- Det beste er sol og bading i saltvann, mener en annen seer.

Og hudlegen slutter seg til. Bad kombinerte med ultrafiolett bestråling er den mest vanlige polikliniske behandlingen i dag.

Hjelper dietter?

Det er alltid sunt med godt og riktig kosthold. Men Nils-Jørgen Mørk sier at ingen hudavdelinger anbefaler bestemte dietter.

- Mange med psoriasis mener at de blir bedre hvis de bruker bestemte dietter, som grønnsaker eller fisk. Men det er aldri vist i såkalte dobbeltblind-undersøkelser at dietter virker over tid.

Hardt plaget

Den unge kvinnen vi har snakket med har hatt psoriasis i 12 år. Utslettet kan variere veldig, sier hun. Hun har mest på knær og albuer, men også i hodebunnen. Når det er som verst, har hun utslett overalt.

Hun har prøvd det meste. Det begynte med medisinsk behandling, salver og kremer og lysbad, men hun syntes ikke det fungerte så godt på henne.

- Nå har jeg endt opp med en kombinasjon av homeopati og ernæringsfysiologi. Derfor vet hva jeg skal spise og ikke spise: Urter, mineraler og kosttilskudd, sier hun.

Og legger til et håp om at det i fremtiden vil dukke opp bedre behandlinger enn det som finnes i dag.

Siste nytt

Og noe skjer, forteller Nils-Jørgen Mørk. En ny generasjon medikamenter er tatt i bruk i behandlingen av psoriasis for de som er hardest rammet. Det er sprøytebehandling med stoffer, som forandrer de immunologiske forstyrrelsene ved psoriasis.

- Det er meget effektivt og meget kostbart. Og vi kjenner ikke bivirkningene over tid. Men det skal bli spennende å følge utviklingen, sier Mørk.