At epler er sunt er for lengst bekreftet. Blant annet er de en svært god C-vitaminkilde – forutsatt at du også spiser skallet. Det kan hjelpe deg til å holde vekten i sjakk.
Det er avdekket at epler også kan bedre hjertehelsen.
Bra for hjertet
Forskere ved Florida State University i USA har funnet ut at du ved å spise to epler om dagen over en periode på seks måneder kan redusere mengden av det «dårlige» kolesterolet i blodet med nesten en fjerdedel.
LDL-kolesterolet (low-density lipoprotein) kalles det dårlige kolesterolet fordi det kan fôre blodårene og skape hjertetrøbbel.
Testpersonene forskerne valgte i sitt arbeid var kvinner som hadde gjennomgått overgangsalderen, altså en høyrisikogruppe med tanke på hjertesykdom.
Etter tre måneder var forekomsten av LDL-kolesterolet hos kvinnene redusert med 13 prosent, og etter seks måneder hadde den gått ned hele 24 prosent.
Super hverdagskost
Blant det vi spiser til daglig er epler noe av det aller sunneste du kan velge. Imidlertid kjøper vi stadig mindre av denne frukten.
Bare fra 2010–2011 gikk eplesalget ned med 3 prosent, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Arnt Foss, daglig leder i Gartnerhallen, sier til NRK.no i denne saken at fruktgrossistene foreløpig ikke sliter på grunn av nedgangen i salget.
– Men de merker det jo, det er klart, sier Foss.
Gartnerhallen er landets største produsentorganisasjon for frukt, bær og grønnsaker. Ifølge organisasjonen er ingen tvil om hva som er nordmenns fruktfavoritt.
– Banan selges det mest av i Norge.
– Og eple?
– Det er en god nummer to.
Antioksidantbombe
Epler er en utmerket kilde til antioksidanter, som bekjemper frie radikaler. Disse er stoffer som påskynder aldringsprosessen og i noen tilfeller sykdom.
Flere studier, blant annet denne, publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry, har vist at antioksidanter kalt polyfenoler kan forlenge livet.
Som nevnt er epler en super C-vitaminkilde. I tillegg gir et daglig epleinntak en jevn tilførsel av en rekke andre vitaminer og mineraler.
Epler bør oppbevares kjølig, i kjøleskap eller kjeller. Da holder de lenger og bevarer næringsinnholdet.