NRK Meny
Normal

Se hvor galt det kan gå

Feilaktig montering av barneseter i bil gir brukerne falsk trygghet og kan være livsfarlig. Se video av hvor galt det kan gå.

Video Gal montering av barnesete

Denne videoen viser hva som kan skje hvis et barnesete monteres feil. Klikk på bildet!

Forbrukerrådet har i dag offentliggjort en ny test av 16 bilbarneseter . Der advares det mot farene for feilaktig montering av seter som er kompliserte å bruke.

Denne videoen er et eksempel på hvor dramatisk resultatet kan bli når sikkerhetsutstyret monteres på en gal måte. I dette tilfellet er ukorrekt belteføring årsaken til det som skjer med barnet i setet som vender bakover.

Bakover er best

Norske myndigheter anbefaler at barn opp til fire år sitter bakovervendt under bilturen. Selv om mange bilende småbarnsforeldre er klar over dette, har ekspertene registrert til dels alvorlige feil ved bruken av barnesikringsutstyr.

En del av de bakovervendte setene som skal festes med bilens belter, kan nemlig være svært vanskelige å montere. Det er ofte hovedproblemet til barneseter som monteres mot kjøreretningen.

Samtidig viser den nye testen fra Forbrukerrådet at seter med isofix-montering ofte oppnår et både sikkert og enkelt resultat.

Kombinerte seter

Montert korrekt bakovervendt har noen av de kombinerte setene (de som kan brukes både forover- og bakovervendt, avhengig av barnets vekt og alder) vist akseptable og gode kollisjonsresultater i testene.

Men samtidig har det svært ofte vist seg å være uhyre vanskelig for brukerne å montere også disse korrekt. Dette er alvorlig, fordi riktig montering er helt avgjørende for at bilsetet skal fungere optimalt ved en trafikkulykke.

Noen av kombisetene er dessuten mindre sikre i frontkollisjoner når de monteres bakovervendt, fordi de mangler støtteben til bilens gulv. Noen er også for ustabile i sidekollisjoner.

Vendt framover er de derimot enkle å montere, men belastningene på barnets nakke og rygg er da ofte altfor høy.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.