Hopp til innhold

Se hva legen skriver om deg

Mange kan allerede nå sjekke sin egen pasientjournal på nett.

Epikrise

Pasienter ved Oslo universitetessykehus (Aker sykehus, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål sykehus) kan sjekke epikrisene sine på nett.

Foto: Oslo universitetssykehus

Har du vært på behandling eller undersøkelse på Oslo universitetssykehus etter 1. januar 2013? Da ligger epikrisene dine tilgjengelig på nett via tjenesten Minjournal.no. VG skriver at landets største sykehus er først ute med en slik løsning for pasientene sine.

Knut Fredrik Thorne

Knut Fredrik Thorne, generalsekretær i Norsk pasientforening, har jobbet lenge for at epikriser skal bli lettere tilgjengelig for pasientene.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Hipp hurra! Dette er noe vi klapper i hendene for.

Det sier generalsekretær Knut Fredrik Thorne i Norsk pasientforening. I flere år har foreningen arbeidet for at informasjon som epikriser skal bli lettere tilgjengelige for pasientene.

– La nå for guds skyld alle pasienter få tilgang til epikrisene sine. Informasjon som berører deg og din helse bør automatisk gjøres tilgjengelig for pasienten, sier Thorne til NRK.no.

Han begrunner dette med at jo mer en pasient vet om sin egen helse, jo bedre forutsetninger har hun eller han for å ta vare på seg selv.

– Og så er det klart at faren for svikt i systemet reduseres, når pasienten kan følge opp det som står skrevet om seg selv, sier generalsekretæren.

Pass på egen datamaskin

Marius Engh Pellerud i Datatilsynet

Marius Engh Pellerud, rådgiver i Datatilsynet, oppordrer alle til å sørge for at de logger seg inn fra en sikker maskin.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet

Det stilles strenge sikkerhetskrav når sensitive opplysninger som pasienters helse blir lagt ut på nett.

Datatilsynet er godt fornøyd med løsningene som finnes hittil, men kommer likevel med en liten oppfordring til pasientene som skal sjekke sine egne helseopplysninger:

– Internett er bare så sikkert som den pc-en du logger deg på er. Logger du på med en maskin uten oppdatert operativsystem, på et åpent nettverk, og der det kanskje er virus på maskinen, så er det en sikkerhetsrisiko som et sykehus ikke kan kontrollere, sier rådgiver Marius Engh Pellerud i Datatilsynet, til NRK.no.

Utvider med mer informasjon

Cathrine Lofthus

Cathrine Lofthus, viseadministrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, sier de er først i Norge med å tilby epikriser på nett til pasientene.

Foto: Kim Jansson / NRK

Oslo universitetssykehus kommer snart til å gjøre mer informasjon elektronisk tilgjengelig.

– Fra 20. oktober utvider vi tjenesten, og da vil du også kunne finne polikliniske notater i journalen, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus, til NRK.no.

Det vil si legenotater for pasienter som ikke er innlagt til undersøkelser og behandling. Prøvesvar vil også bli tilgjengelig for utvalgte pasientgrupper på sykehuset.

Snart får også flere av landets pasienter elektronisk tilgang til helsejournalen sin. Tidligere i sommer skrev NRK.no at Helse Nord er godt i gang med å gjøre epikriser tilgjengelig for pasientene, det samme er andre helseregioner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)