Hopp til innhold

Se hva du kan teste deg for nå

Nettbutikker selger selvtester for alt fra farskap, overgangsalder og diabetes, til tykktarmskreft. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener mange av disse testene gir et uheldig fokus på helse.

Farskapstest på Testselv.no

Selvtester for blant annet farskap og klamydia, er mulig å få kjøpt i nettbutikker, og tilsendt anonymt om ønskelig.

Foto: Skjermbilde, testselv.no

I dag lever vi i et samfunn hvor nesten alt kan kjøpes. Et raskt internettsøk viser at flere nettsider selger alt fra tykktarmskreft- og diabetestester til farskaps- og utroskapstester. I tillegg kan du blant annet få sjekket om barna dine bruker rusmidler.

Marit Hermansen

Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin mener selvtesting gir et uheldig fokus på helse.

Foto: Legeforeningen

Noen tester, som for eksempel for graviditet, får du også kjøpt i dagligvarebutikk og på apotek. Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, er skeptisk til tester som indikerer sykdom er lett tilgjengelig på nett.

– En graviditetstest er ikke en indikator på sykdom, og har blitt såpass vanlig. Men de fleste andre tester er indikatorer på sykdom. Det er klart at dette vil gi en økt strøm av friske mennesker som oppsøker legen for råd og avkreftelser, og jeg tror ikke det gagner oss på noen måte, sier Hermansen til NRK.no.

Gir ikke bedre helse

Ifølge Hermansen er mulighetene for selvtesting et resultat av at vi bor i et rikt land, og har mulighet til å kjøpe, men hun mener bestemt at det ikke er særlig helsebringende. Det gir heller ikke bedre helse, og kvaliteten på testene man får kjøpt på nett, må selger stå for, mener hun.

Jeg tenker prinsipielt at det ikke er flere selvtester vi trenger. Når du tester deg hos fastlegen din, blir det brukt tester som er med i et offentlig kvalitetssystem som sikrer at de er innenfor det som er anbefalt, sier Hermansen.

Positiv graviditetstest

Graviditetstester fås kjøpt på apotek og i nettbutikk. For å være helt sikker på at resultatet stemmer, må du ta en tur til legen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

På en av nettsidene får du kjøpt en graviditetstest til fire kroner. Hermansen sier det er større usikkerhet om testene man får kjøpt på nett tilfredsstiller disse kravene, men at testene ikke trenger å være dårligere av den grunn.

Hermansen synes likevel det er viktig at folk tenker gjennom effekten av at vi lever i et samfunn hvor nesten alt kan kjøpes.

– Jeg tror ikke man skal ønske seg tilbake til en tid hvor slike tester var hermetisk lukket for allmennheten. Vi må forholde oss til denne tilgjengeligheten på en smart måte, og jeg synes ikke det er lurt å ha det helsetest-fokuset, sier hun.

«Det kan ikke skade å teste seg»

Hermansen tror grunnen til at folk bruker nettet til å kjøpe slike selvtester, er at mange tenker at «Ja, det kan ikke skade å teste seg». Og når testene først er gjort, vil folk gjerne vite hva resultatet betyr.

– Jeg mener det gir et uheldig fokus på helse. Vi trenger å fokusere på at vi er friske, at vi må trimme og spise godt, i stedet for å teste oss for alt. Ofte er det ikke nødvendig å ta alle disse testene, og det finner du fort ut av om du går til legen i stedet, sier hun.

Samtidig understreker hun at de som står i risikosonen for ulike sykdommer, uansett må vurderes av lege.

For lett å teste farskap?

For dem som er i tvil om de faktisk er faren, er det også mulig å få kjøpt farskapstester på nett. Ifølge Hermansen er det ofte konfliktområder knyttet til slike tester.

– Det er interessant å se hva slags bruduljer salg av farskapstester på nett kan lage. Men det er ofte konfliktområder når det kommer til disse testene. Skal de være reelle og godkjent, er det strenge rettslige regler man skal forholde seg til, sier hun.

Noen nettsider er kreative når de kommer med forslag til hvordan man kan samle inn prøver fra testpersonen dersom vedkommende ikke er tilgjengelig. Blant annet er en ferdigtygget tyggegummi, Q-tips med ørevoks, skjeggrester i barbermaskin, hårstrå, og tannbørste ramset opp.

Cecilie Rønnevik

Cecilie Rønnevik, juridisk fagdirektør i Datatilsynet, mener det er viktig å tenke over hvem man sender prøven til, dersom man benytter seg av en farskapstest kjøpt på nett.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Juridisk fagdirektør i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik, forteller at farskapstester som ikke er iverksatt av det offentlige, ikke er regulert av personopplysningsloven.

– Dette er ikke regulert av det lovverket vi forholder oss til. Dette gjelder private tester, og i vår praksis har vi ikke hatt saker som gjelder dette, sier Rønnevik til NRK.no.

Hun mener uansett det er viktige ting å huske på dersom man velger å ta i bruk for eksempel farskapstester som fås kjøpt på nett.

• Pass på hvem du sender prøven til, og hvilke avtalevilkår som gjelder.
• Tenk over hva slike opplysninger kan blir brukt til, og hvem du engasjerer i en slik prosess, slik at opplysningene ikke kan bli brukt mot deg senere.

Klamydia selger best

Rasmus Ødegaard er daglig leder for det private firmaet Institutt for Indremedisin AS, som i samarbeid med nettsiden testselv.no, selger et variert utvalg selvtester. Ifølge ham er klamydiatesten den mest populære blant kjøperne.

Klamydiatesten står for cirka 70 prosent av salget vårt. Men det er ikke en test hvor du får vite resultatet hjemme. Du sender inn en prøve, som så blir analysert i et laboratorium hos oss. Når resultatet er klart, ringer vi det ut til den det gjelder, sier Ødegaard til NRK.no.

Klamydiatest

Ifølge testselv.no er dette den sikreste testen for påvisning av klamydia, og brukes av norsk helsevesen.

Foto: Institutt for Indremedisin AS

Og dersom kunden lurer på noe angående testresultatene, er en lege tilgjengelig for spørsmål.

Ødegaard tror folk velger å handle slike tester over nett blant annet fordi de vegrer seg for å gå til legen.

– En klamydiatest er nok noe folk ellers ville gått til legen for, men mange bestiller den hos oss. De synes det er tidsbesparende, eller de vegrer seg for å gå til legen. En del som bestiller produktet bor også på små tettsteder hvor de kanskje kjenner fastlegen sin, eller til og med er i slekt med vedkommende, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)