Proteinpulver selges i bøtter og spann

Salget av proteinpulver har eksplodert de siste årene. Men eksperter mener det er helt unødvendig, og hevder et glass melk gjør samme nytten.

Proteinpulver

Proteinfabrikken solgte 500 tonn proteinpulver i Norge i fjor. Det er dobbelt så mye som i 2005. Flere og flere nordmenn blander seg en proteindrikk etter trening.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Henrik Flatås

Henrik Flatås i Trondheim vil ikke bytte ut proteindrikken sin med et glass melk.

Foto: Privat

Det har blitt helt vanlig å blande seg en proteindrikk etter trening. Henrik Flatås i Trondheim er en av dem som ofte tar seg en shake etter at han har vært på trening.

– Jeg tar det når jeg kommer hjem eller hvis jeg ikke får i meg nok mat i løpet av døgnet etter at jeg har trent. Det blir kanskje fire- fem ganger i løpet av uka, sier Flatås.

Proteinpulveret som blir solgt i Norge består hovedsakelig av myse, som er et biprodukt av osteproduksjon. Tidligere ble myse ofte brukt som dyrefôr, men nå blir det solgt i bøtter og spann til treningsglade nordmenn.

Har doblet omsetningen

Egil Berli-Johnsen

Markedssjef Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken er fornøyd med utviklingen.

Foto: Proteinfabrikken

I fjor solgte Proteinfabrikken, som er den største produsenten av proteinpulver i Norge, rundt 500 tonn proteinpulver. Det er en dobling siden 2005.

– Vår største utfordring er ikke å finne nok kunder, men å finne nok kyr som kan lage nok melk, som kan gi oss nok myse til å lage proteinpulver, sier markedssjef Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken.

Han gleder seg over at nordmenn har blitt storforbrukere av mysepulveret.

– Trenger ikke proteinpulver

Siri Marte Hollekim er doktorgradsstipendiat i klinisk medisin ved NTNU, deler ikke entusiasmen. Hun mener at vanlig mat er mer enn bra nok.

Siri Marte Hollekim

Siri Marte Hollekim er doktorgradsstipendiat i klinisk medisin ved NTNU. Hun mener de færreste trenger proteinpulver.

Foto: Øystein E. Hermstad

– Folk som trener normalt trenger ikke proteinpulver i det hele tatt. De får i seg mer enn nok protein gjennom kosten, hvis de har et godt og sammensatt kosthold, sier hun.

Det er bare de mest ekstreme idrettsutøverne som har behov for ekstra protein i kosten. Mannen i gata heller kan putte litt ekstra ost på brødskiva, ifølge Hollekim.

– Mange som driver med styrketrening tror at de har behov for veldig mye protein fordi de trener styrke. Akkurat i startfasen hvis man ikke har trent noe særlig styrketrening før trenger man litt mer protein. Da kan man spise litt mer skinke eller ost på brødskiva eller drikke litt ekstra melk.

Dette gjelder ikke for folk som er vant til å trene styrke flere ganger i uka.

–Har man trent styrketrening over lengre tid trenger man ikke store mengder protein utover det vanlige folk trenger, sier Hollekim.

  • Hør mer om proteinpulver- trenden i Norgesglasset her:
  • Les også: Tyr til proteinpulver for å bli sterk

Ikke overbevist

Berli-Johnsen hos Proteinfabrikken er ikke overrasket over ekspertens råd.

– Vi har hørt slike argumenter mange ganger. De som kommer med slike utsagn har allerede bestemt seg for hva alle trener for. Når det gjelder trening har folk egne mål som ikke er bestemt av noen ernæringsfysiolog. Egne mål er jo det som definerer hva folk trenger, sier han.

Tilbake på treningssenteret i Trondheim er heller ikke Henrik Flatås helt overbevist om å bytte ut proteinpulveret med et ekstra glass melk.

– Det synes jeg virker helt feil. Hvis man skal droppe proteinpulver etter trening bør man ha i seg en 150 grams biff eller noe lignende med like mye protein i. Det får man ikke av et ekstra glass melk, det er bare å se på innholdsfortegnelsen på pakken det.

Kan havne i doskålen

Det dyrekjøpte proteinpulveret kan faktisk ende opp i doskåla hvis kroppen ikke trenger det som er overflødig til energi eller lagrer det som fett.

– Derfor er det viktig at man hele tiden får i seg litt protein i den daglige kosten, slik at kroppen har «byggeklosser» tilgjengelig for å reparere og opprettholde muskler før og etter trening, sier Hollekim.

Hun tror mange tror at man blir sterkere av proteinpulver, men det stemmer ikke.

– Det er kjempeviktig å huske at det ikke er proteinene som bygger muskler, det er treningen, sier Hollekim.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)