Hopp til innhold

Salget av nye tv-er går kraftig ned

– Ingen kan regne med at salget vil ta seg opp igjen, sier NRKs teknologiekspert.

TV

Tv-salget toppet seg i 2007, da mange kvittet seg med den store kasse-tv-en til fordel for flatskjermen. Siden den gangen har salget gått én vei.

Foto: Kim Jansson / NRK

Salget av nye tv-apparater gikk ned 16 prosent under årets ti første måneder, sammenliknet med samme periode i fjor. Det viser ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Dermed fortsetter den negative salgstrenden bransjen har opplevd de siste årene. Helt siden salgstoppen i 2007 har salget gått ned år for år. I 2007 ble det solgt 650.000 fjernsyn i Norge, mens det i 2012 ble solgt 483.000 apparater.

Salg av tv-apparater

Ned, ned, ned. Salget av tv-skjermer har sunket år for år, ifølge tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen. Den stiplede linjen viser bransjens egne prognoser for i år og 2014.

>> Torunn (29) og datteren Maja (5) ser på TV på en helt ny måte

– Normalisering av markedet

Elektronikkbransjen tar likevel den betydelige salgsnedgangen med ro.

– Vi mener fallet vi nå ser er en normalisering av markedet, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen, til NRK.no.

Marte Ottemo

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen mener tv-salget nå er normalisert.

Foto: Elektronikkbransjen
Eirik Solheim

Teknologi-guru Eirik Solheim i NRK Beta sier det er naturlig at tv-salget synker. han sier at salget av fjernsyn har hittil vært kunstig høyt.

Foto: Svein Aronsen / NRK

Salget av flatskjermer har vært kunstig høyt. Ingen kan regne med at salget vil ta seg opp igjen, med mindre det kommer en helt ny greie som alle må ha.

Eirik Solheim, NRK Beta

Med det mener hun at 2007 ikke var et normalt salgsår, men et år der mange nordmenn ble fristet til å skifte ut den store kassen de hadde hatt i stuen frem til da.

– Vi så en stor økning i TV-salget da flatskjermene kom på markedet, og svært mange nordmenn ville bytte ut den store kassen til fordel for et nettere apparat. Den nedadgående trenden vi ser nå, er nok en kombinasjon av at markedet normaliserer seg, og det faktum at svært mange har flere TV-er hjemme, sier Ottemo.

Kan ikke fortsette

Teknologiekspert Eirik Solheim i NRK Beta er enig med bransjeorganisasjonen om at tv-salget nå har kommet ned på et mer edruelig nivå enn tidligere.

– I overgangen mellom rørtv og flatskjermen, var det ekstremt mange som kjøpte seg ny tv. Kombinasjonen av at flate skjermer og HD kom samtidig, gjorde at veldig mange ville ha ny tv, sier Solheim til NRK.no.

Han har lite tro på en salgsoppgang i nær fremtid.

– Salget av flatskjermer har vært kunstig høyt. Ingen kan regne med at salget vil ta seg opp igjen, med mindre det kommer en helt ny greie som alle må ha, sier han.

Ny teknologi

Elektronikkbransjen er spente på hvordan de nye 4K-skjermene kommer til å påvirke salget av flatskjermer. 4K-skjermene, som med sine ekstremt gode bilder beskrives som tv-fremtiden, finnes allerede i butikk, men er langt fra allemannseie. Solheim tror ikke teknologien kommer til å friste de store massene.

– Nei, jeg tror ikke 4K kommer til å dra salget i særlig grad. Forskjellen mellom rørskjerm og HD-skjerm var formidabel, mens forskjellen mellom en fin HD-skjerm og en 4K-skjerm ikke er så sinnssykt stor. Man blir ikke slått i bakken når man ser en 4K-skjerm i butikken, sier Solheim.

Han legger til at grunnen til at mange ble fristet til å skifte tv-er for noen år siden, var at samtidig som de fikk en bedre tv, så sparte de også en kvadratmeter plass i stuen ved å kunne henge skjermen på veggen.

TV-en kommer ikke til å forsvinne

Elektronikkbransjens egne prognoser spår forsiktig nedgang for tv-salget neste år. Det store spørsmålet er hvordan utviklingen blir de neste årene. Med tanke på at flere ser innhold på mobile skjermer, kan man spørre seg om den største skjermen av dem alle har utspilt sin rolle.

– Det at vi har en stor skjerm i stuen, er noe vi kommer til å fortsette med. Men mange kommer til å bytte ut måten de fôrer den med innhold, der man fremover vil fylle skjermen med innhold fra internett og egne dingser, sier Solheim.

Teknologiguruen har selv lagt den tradisjonelle skjermbruken bak seg, og koblet tv-en til en datamaskin, som han henter innholdet fra.

– Personlig kan jeg ikke huske hvor lenge siden jeg slo på Get-boksen, sier Solheim.

I dag skriver NRK.no om Jessheim-familien som også har endret innholdet på den store skjermen. Bli med hjem til familien her.

Gamle nettannonser

Slik så tv-verdenen ut i toppåret 2007. Disse to annonsene er hentet fra Komplett.no og Elkjop.no, slik nettbutikkene framsto i 2007.

Foto: Skjermbilder/Komplett.no og Elkjop.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)