NRK Meny
Normal

Salget av alkoholfritt øl har skutt i været

Salget av øl har tatt seg kraftig opp i sommer – og salget av alkoholfrie dråper øker spesielt mye.

Flaskeåpner

– Svært mange nordmenn har et fornuftig forhold til øl, sier direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen om tallene som viser at salget av alkoholfritt har gått kraftig opp. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kim Jansson / NRK

Det er godt mulig at den rekordvarme sommeren har gjort nordmenn ekstra øltørste i år. Ferske tall viser nemlig at salget av øl har økt en god del i år.

I juli ble det kjøpt inn i underkant av 27 millioner liter øl. Det er en økning på cirka 7,5 prosent sammenliknet med samme måned i 2013, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Slår vi sammen tallene for sommermånedene juni og juli, ble det solgt cirka 51,6 millioner liter øl – noe som betyr at sommerens ølsalg er nær ved å tangere rekordsommeren 2008.

Alkoholfritt opp 31 prosent

Kari Randen

Kari Randen, daglig leder i alkoholvettorganisasjonen Av og til.

Foto: Irene Sandved Lunde

Det er spesielt én type som gjør et kraftig byks på salgslistene: Salg av alkoholfritt øl har gått opp 31 prosent fra juli i fjor til juli i år.

– Kjempebra! Det betyr at folk ser at de ikke nødvendigvis trenger å drikke alkohol for å kose seg, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen Av og til, til NRK.no.

Randen sier at selv om det er veldig positivt at salg av denne typen øl øker, er den generelle alkoholtrenden ikke noe å glede seg over.

– Alkoholfritt øl er jo bare en liten del av det totale ølkonsumet, derfor kan en slik økning se større ut enn den egentlig er. Fortsatt er det øl med alkohol det selges desidert mest av, så jeg tror ikke dette er noen stor endring av drikkevanene våre, sier Randen.

Hun er ikke overrasket over at alkosalget har tatt seg opp de siste månedene.

– Sommermånedene er den tiden av året vi drikker mest, det har vært slik i mange år. Og det er klart at når det har vært en så eksepsjonelt fin sommer som i år, er det ikke rart at vi drikker mer, sier hun.

Kalorier i øl

Alkoholfritt øl er øltypen med færrest kalorier. Her ser du forskjellige typer øl, sortert etter antall kalorier per desiliter, fra høyest til lavest. Fra venstre: Bokkøl, bayer, pils, vørterøl, liteøl, lettøl og alkoholfritt øl.

Foto: Kim Jansson / NRK

Internasjonal trend

Petter Nome

Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Foto: Petter Nome

Hittil i år har det blitt solgt 24 prosent mer av denne øltypen enn i fjor.

– Tallene viser at svært mange nordmenn har et fornuftig forhold til øl. Når sola steiker er det væske kroppen trenger, ikke alkohol, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK.no.

Alkoholfritt er populært også i andre land, ifølge bryggeridirektøren.

– Trenden er internasjonal, mange europeiske land opplever det samme. Det skyldes nok sterkere søkelys på helse og strengere promillekontroller, sier Nome.

I tillegg har flere norske bryggerier satset på nye produkter uten alkohol.

– De to store i Norge, Ringnes og Hansa Borg, har utviklet nye produkter og satset sterkt på markedsføring av henholdsvis Munkholm og Clausthaler, sier Nome.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.