– Vi skal ikke tro at sukker er gift og at sukker er kjempefarlig, for det er ikke det, men det handler om å tenke på mengden.
Det sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør i denne ukens sending av Forbrukerinspektørene. Sundfør har på vegne av NRK gått gjennom sukkerinnholdet i flere av de mest populære godteriproduktene som selges i Norge.
Dårligst ut kommer boksen med smågodt. En vanlig boks med smågodt veier 450 gram og inneholder så mye som 144 sukkerbiter (én sukkerbit tilsvarer 2,5 gram sukker). Spiser du opp alt i boksen på én dag, får du i deg voldsomt mye mer enn hva Helsedirektoratet anbefaler som maksimalt inntak per dag.
– Et barnehagebarn tåler cirka 12 sukkerbiter om dagen, mens et skolebarn kan få i seg 18 sukkerbiter. Voksne kan få i seg 25 sukkerbiter, sier Sundfør.
Se oversikt over alle sukkerproduktene nederst i saken.
- LES OGSÅ: Forbudt i dyrefôr – tillatt i godteri
Barn får i seg mest sukker
Tall fra nasjonale kostholdsundersøkelser viser at 7–10 prosent av energiinnholdet i maten vår kommer fra sukker. Helsedirektoratets anbefalinger er at sukkerinntaket begrenses til maksimalt 10 prosent.
I rapporten «Utvikling i norsk kosthold 2012» skriver Helsedirektoratet at inntaket av sukker hos barn og unge er en av de største utfordringene i tiden fremover. Blant barn og unge er sukkerinntaket betydelig høyere enn hos resten av befolkningen. Sukkerinnholdet ligger et sted mellom 11–18 prosent av matens energiinnhold for denne aldersgruppen.
– Hvis et barnehagebarn hadde spist ett beger med smågodt, hadde barnet fått i seg sukkerdosen for 12 dager. Da forutsetter jeg at de ikke hadde fått i seg noe annet sukker fra for eksempel syltetøy eller yoghurt, sier Sundfør.
- Spiser du blått godteri? Da bør du lese dette
– Godteri skal være kos
Helsedirektoratet peker på at godteri og brus er blant hovedkildene til det høye sukkerinntaket blant barn og unge.
Selskapet Mondelēz, tidligere kjent som Kraft Foods, er blant godterigigantene i Norge. Selskapet fører blant annet de norske sjokoladefavorittene fra Freia.
Kommunikasjonssjef Celin Huseby i Mondelēz Norge, sier godteriet de selger er ment for at folk skal kunne kose seg, men ikke som en erstatning for andre måltider.
– Alle mennesker har behov for å kose seg, og dermed kan snacks være et element i en sunn livsstil, men vi mener ikke at det skal erstatte basiskostholdet. Våre produkter er ment å være til kos, som en del av et balansert kosthold, enten om man trenger energi, en oppkvikker eller rett og slett for å kose seg, sier Huseby til NRK.no.
På spørsmål om selskapet arbeider med å utvikle sukkerfrie alternativer, sier Huseby at produktutvikling er viktig for selskapet. Men det å for eksempel bruke stevia som en erstatning for sukker, eller redusere sukkermengden i noen av godtefavorittene, er foreløpig uaktuelt.
– Det kommer alltid til å være sukker i sjokolade, vi kommer ikke til å tukle med oppskriften til Freia Melkesjokolade. Det er den velkjente smaken som er viktig for oss nordmenn, sier Huseby.
Hun legger til at selskapet blant annet har utviklet emballasje som er lett å lukke, som gjør terskelen litt lavere for å ikke spise opp alt på en gang.
Mindre sukkerbrus
Brus er en annen stor sukkerkilde. En halvlitersflaske med Coca-Cola inneholder cirka 21 sukkerbiter.
Tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at salget av sukkerholdig brus har gått ned med nesten 2 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Samtidig er salget av sukkerfrie brusvarianter stabilt. Imidlertid har flaskevann økt med nesten 5 prosent de siste 12 månedene, og ser ut til å ta markedsandeler fra brus.
– Som bransje er vi opptatt av å advare mot for høyt inntak av brus med sukker. Drikker man mye brus, bør man redusere sukkerinntaket fra andre produkter, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, til NRK.no
Bryggerisjefen sier videre at de sukkerfrie drikkene står for under halvparten av det norske brusmarkedet, med andelen har økt kraftig det siste tiåret.
– Samtidig har bransjen gått i bresjen for å utvikle sukkerfrie alternativer og nesten 40 prosent av den brusen som drikkes i Norge i dag er uten sukker. Det jobbes hele tiden med å utvikle flere og bedre sukkerfrie alternativer.
Antall sukkerbiter i noen av godtefavorittene
Under ser du et utvalg av godteriet du finner i norske butikker. Utvalget er blant annet basert på omsetningsstatistikk fra analyseselskapet Nielsen ScanTrack. I tillegg har vi tatt med et par andre godteriprodukter, for å vise litt av mangfoldet i godterisortementet.
Andelen sukker er basert på opplysninger på pakken eller fra produsentene. Deretter har vi veid sukkerbiter og funnet ut at gjennomsnittsvekten ligger på cirka 2,5 gram sukker per sukkerbit.
Oversikten under tar for seg antall sukkerbiter per pakke, ikke porsjon.
Bøtte med smågodt
En bøtte veier 450 gram. Spiser du alt som er i boksen, får du i deg sukker tilsvarende 144 sukkerbiter.
Laban Seigmenn fra Nidar
Én vanlig pakke veier 300 gram, med et sukkerinnhold tilsvarende 75 sukkerbiter
Godt & blandet fra Malaco
Én pakke veier 270 gram. Spiser du opp alt, får du i deg sukker tilsvarende 66 sukkerbiter.
Bamsemums fra Nidar
En pose veier 250 gram og inneholder sukker tilsvarende 54 sukkerbiter.
M peanøtter med sjokolade fra Freia
Én pakke veier 200 gram,med et sukkerinnhold tilsvarende 44 sukkerbiter.
Melkesjokolade fra Freia
Én plate veier 200 gram. Sukkerinnholdet tilsvarer 42 sukkerbiter.
Biler fra Ahlgrens
Én pakke veier 115 gram, noe som gir et sukkerinnhold tilsvarende 25 sukkerbiter.
Premium kakao fra Freia
Én plate veier 100 gram. Testens laveste sukkerinnhold – bare 11 sukkerbiter.