Hopp til innhold

Så mye koster det å gå i banken

Enkelte steder må du betale flere hundrelapper i gebyrer for enkle tjenester du selv kunne gjort i nettbanken.

Norske penger

Det vil lønne seg å gå over til nettbank.

Foto: ScanStockPhoto / ScanStockPhoto

Sverger du til kundeservicen i banken din? Da kan det hende du kaster mye penger ut av vinduet.

En oversikt NRK.no har laget over de vanligste tjenestene utført i de største bankene, viser at du i verste fall må ut med flere hundre kroner for tjenester som er billigere eller gratis i nettbanken.

Et priseksempel: Er du kunde i DNB, og skal betale tre regninger, overføre 250 kroner til nevøen din og veksle inn noen norske kroner til utenlandsferien din i skranken, vil dette komme på hele 305 kroner i gebyrer.

Beløpet ville vært en brøkdel om du hadde gjort flere av disse tjenestene selv i nettbanken, eller tatt ut den utenlandske valutaen i en av DNBs minibanker.

Tjener ikke på den personlige servicen

Informasjonssjef i DNB, Aud-Helen Rasmussen, opplyser at de kundene som oppsøker filialene deres nå, ofte er der for rådgivning og ikke for å betale regninger.

Aud-Helen Rasmussen

Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB.

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

– Det er mindre av regningsbetaling i filial enn noen gang, men noe er det jo selvfølgelig , sier Rasmussen.

Hun presiserer at de ikke tjener penger på å betjene kundene i banken, selv om de tar gebyrer for det.

– Nei, det er et tapsforetak i forhold hva det koster å drive manuell betalingshåndtering, men vi har tjenesten fordi det enda er noen som ønsker det. Det er uttak og innskudd på egne konti som er de største tjenestene vi utfører i banken, og dette er gratis, sier Rasmussen.

Noe av grunnen til at de fortsetter å ha servicen med banktjenester i filial, er fordi det fortsatt finnes kunder som ønsker å benytte seg av disse tjenestene.

– Vi har alle typer kunder og vi er banken for alle. De som ønsker å betale regningene i banken, kan gjøre det. Det er imidlertid få som gjør det nå. Det finnes helt gratis alternativer som nettbanken, og de oppfordrer vi kundene våre å bruke, sier hun.

Legger ned filialer

Også i Nordea, som er Norges nest største bank, vil det koste deg flere hundre kroner om du skal få utført de samme tjenestene på et av deres bankkontor. Her vil det samme priseksempelet koste deg 290 kroner.

Thomas Sevang

Thomas Sevang, Informasjonssjef i Nordea Norge.

Foto: Pressebilde / Nordea

Informasjonssjef i Nordea Norge, Thomas Sevang, kan også fortelle at færre og færre kommer til banken deres for å få disse tjeneste utført av dem.

– Etterspørselen etter manuelle tjenester synker dramatisk med rundt 25 prosent i året, sier Sevang.

De siste årene har Nordea lagt ned flere filialer som en følge av dette.

– Hele samfunnet går jo i en retning der alt går over til nett, så det blir litt trøblete om man ikke har tilgang til internett. Men man vil se at kontanthåndtering og det å betale regninger er i endring – folk bruker kort og nettbank, e-faktura, auto-giro nå, sier informasjonssjefen.

Men selv om færre kunder tar filialene i bruk, vil heller ikke Nordea avvikle alle bankfilialene.

– Noen grupper føler det fortsatt er tryggest med manuell betjening, og som syns nettet er utfordrende. De kundene prøver vi å hjelpe ved å ha bankverter i filialene som veileder dem til å ta i bruke enda mer effektive måter å gjøre bankærendene sine på, sier Sevang.

Les også: Advarer mot angrep mot nettbank-kontoer

- Bruk nettbank eller mobilbank

Grunnen til at bankene tar gebyrer for manuelle tjenester, er at det koster penger å drifte banklokaler og lønne personalet. Det opplyser fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen.

Underdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet. CF Wesenberg/Kolonihaven

– Det kan bli ganske dyrt med manuelle tjenester, og det er dyrt å gjøre tjenester over disk, sier fagdirektøren.

For å redusere kundenes kostnader, anbefaler han derfor alle om å bytte over til nettbank eller mobilbank. Det vil også lønne seg for bankene, mener han.

–Det beste er å lage kostnadsfrie løsninger å betjene kundene på, nettbank og mobilbank er eksempler på kostnadseffektive løsninger, sier fagdirektøren.

Bør kundene bare innstille seg på dette?

– Ja, det er jo der utviklingen går. Det å ha en filial tilgjengelig blir bare mer sjeldent, og det fører til at vi som kunder må tilpasse oss nye måter å drive bank på, sier Jensen.

Dette koster samme priseksempel

Skal du betale tre regninger, overføre 250 kr til noen andre og ta ut utenlandsk valuta i skranken, vil det i disse utvalgte bankene koste deg følgende pris:

(Prisoverslagene er beregnet ut ifra prislister på bankenes nettsider og fra opplysninger fra kontaktpersoner i banken)

Fokus Bank: 330 kroner
Sparebank 1 SR-bank:
260 kroner*
Sparebank 1 Oslo og Akershus: 275 kroner**
DNB: 305 kroner
Nordea:
290 kroner
Sparebank 1 SMN:
340 kroner

*Gitt at du ikke er Alltid Pluss- eller Alltid 13-18-kunde.
** Gitt at du ikke er fordelskunde.

Tilsvarende tjenester koster da en liten brøkdel av dette og/eller er kostnadsfritt dersom det utføres i nettbanken.

Prisene er beregnet ut fra om man er kunde i den enkelte bank. Er man ikke kunde i den aktuelle banken, gjelder egne priser. Disse prisene er da gjerne enda høyere for slike kunder.

Dette koster de manuelle banktjenestene deg

Bank

Betale regning fra konto

Valuta kjøp

Valuta salg

Overføre egne konti

Overføre til andre

Sparebank 1 SR-Bank

40

0/100

0/100

0

40

Sparebank 1 Oslo Akershus

50

0

35/50

0

75

DnB

60

50

50

10

75

Nordea

60

15/35

15/35

0/15

75

Fokus Bank

75

100

100

50

50

Sparebank 1 SMN

60

100

100

15

60

Forklaringer til tabellen:
- Hos Sparebank 1 SR-bank er kjøp og salg av valuta kostnadsfritt bare hvis du er Alltid Pluss- eller Alltid 13-18-kunde i banken.
- Hos Sparebanken 1 Oslo Akershus koster det 35 kroner for fordelskunder og 50 kroner for ordinære kunder.
- Hos Nordea koster det 15 kroner for kjøp og salg av valuta for beløp under 200 kroner, og 35 kroner for beløp over 200 kroner. Er det et fast oppdrag mellom egne kontoer, er dette kostnadsfritt. Ellers koster det 15 kroner per overføring.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)