Så mye energidrikke bør du maks få i deg

Det skal ikke mye til før energidrikk blir farlig for ungdom. Selv lave inntak av koffein påvirker kroppen, sier forsker.

Energidrikk

Du kan få forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer av for mye energidrikke. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Anette Torjusen / NRK

Energidrikker er superpopulære blant unge, noe også salgstallene viser. Nå er det eksamen og energidrikkene tar plass på pulten.

– Store mengder med koffein kan få negative konsekvenser for helsa, sier seniorforsker Trine Husøy ved Folkehelseinstituttet.

Trine Husøy

Trine Husøy ved Folkehelseinstituttet.

Angst og søvnproblemer

Seniorforskeren har deltatt i risikovurderinger hvor man har sett på hvordan energidrikker påvirker barn og ungdom, og har funnet ut at selv relativt lave inntak av koffein påvirker kroppen.

Du kan få forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer.

– Hvis man drikker en energidrikk i forbindelse med eksamen, så er det lite sannsynlig at man holder på energien hele dagen.

Hun får støtte av avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

– Når det gjelder å få energi til eksamen, er det regelmessige måltider som er viktig for konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære, sier hun til NRK.

Energidrikk gir i beste fall en kortvarig effekt.

– Ulempen er at du raskt kommer tilbake på samme energinivået som før du spiste eller drakk, kanskje til og med til et enda lavere nivå.

Energidrikk

Drikker du energidrikk på eksamen, så kan det i beste fall gi en kortvarig effekt. Regelmessige måltider er det viktigste, mener ekspertene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Akutt forgiftning

Myndighetenes anbefaling er at barn og ungdom ikke bør ikke få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag.

Er du under 18 år og veier 50 kilo, betyr det maks 125 mg koffein per dag. I Red Bull eller Battery på 2,5 dl er det 80 mg koffein. Det betyr at du ikke bør drikke særlig mer enn en boks om dagen.

Sjekk hvor mye energidrikk barn og unge maks bør drikke

50 kilo

125 mg koffein per dag

Litt over en boks (2,5 dl)

60 kilo

150 mg koffein per dag

I underkant av to bokser (2,5 dl)

70 kilo

175 mg koffein per dag

Litt over to bokser (2,5 dl)

80 kilo

200 mg koffein per dag

To og en halv boks (2,5 dl)

90 kilo

225 mg koffein per dag

Underkant av tre bokser (2,5 dl)

Ifølge Folkehelseinstituttet kan høye doser gi koffeinforgiftning. Tidlige symptomer på akutt forgiftning kan oppstå allerede ved 500–600 mg koffein per dag. Symptomene er hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk.

Nylige undersøkelser utført av European Food Safety Authority (EFSA) viser at det ikke er noen vitenskapelig begrunnelse for å behandle energidrikker annerledes enn de viktigste bidragsyterne til daglig inntak av koffein i alle aldersgrupper. Energidrikker er ingen tørsteslukker, men en funksjonell drikk som skal konsumeres i moderate mengder i situasjoner når man har behov for energi, sier Celine Marie Moe, kommunikasjonssjef i Red Bull Norge.

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, forstår at mange drikker Battery ved eksamen.

Nicolay Bruusgaard

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Foto: Ringnes

– Man føler seg gjerne litt mer våken, så sånn sett kan man jo skjønne at noen studenter tar med seg en Battery på eksamen. Men å helle i seg litervis vil ha motsatt effekt, da det må tilbakebetales i form av unødvendig mange toalettbesøk. Som vanlig gjelder sunn fornuft for alt man spiser eller drikker. Det beste rådet for eksamen er å stille uthvilt og godt forberedt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.