Hopp til innhold

Så fort forfaller kroppen på sofaen uten fysisk aktivitet

Det er ikke bra å ligge for mye på sofaen under karantenetiden. I verste fall kan det være livsfarlig.

Mann ligger på sofaen med masse snacks og ser på TV

Den gode nyheten er at det ikke er så farlig å sitte stille i flere timer, hvis man også er fysisk aktiv. Men det kreves en god del aktivitet for å motvirke de negative konsekvensene.

Illustrasjon: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Mediene er fulle av historier om nordmenn som ikke klarer å la være å trene. Samtidig er det også mange som nå får en enda mer passiv hverdag i karantene.

I 2016 ledet professor Ulf Ekelund en internasjonal studie som så på konsekvensene ved å sitte stille over lange tidsperioder.

Et av de overraskende funnene var hvor fort kroppen forfaller uten fysisk aktivitet.

– De som er i god fysisk form, vil merke det mye raskere dersom de blir inaktive over lengre tid, sammenlignet med dem som er moderat aktive til vanlig, sier Ekelund.

Professor Ulf Ekelund har på seg en jeanskjorte og smiler til kamera.

Målet med studien var å finne ut hvordan man kan eliminere koblingen mellom stillesitting og for tidlig død, forteller professor Ulf Ekelund.

Foto: Presse / NIH

Han forteller om et klassisk eksperiment som sjekket effekten total inaktivitet hadde på menneskekroppen.

En testgruppe bestående av personer i god form og personer i relativt vanlig form, skulle være sengeliggende, helt inaktive i tre uker.

– De som var i god form, brukte to måneder på å komme tilbake til sin opprinnelige form, mens de som ikke trente til vanlig brukte to til tre uker, forteller Ekelund.

Hvis stillesittingen blir mer langvarig, kan det øke risikoen for å få hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, og i verste fall være livsfarlig, ifølge studien.

– De som er minst fysisk aktive og sitter stille over lang tid, har en økt risiko for tidlig død, sier Ekelund.

Timevis foran TV-en

Nye tall fra Kantar Media viser blant annet at nordmenn så 170 minutter lineær-TV i snitt hver dag i forrige uke. Det inkluderer ikke minuttene vi bruker på å se film og serier på diverse streamingtjenester.

HBO og Netflix pleier ikke å offentliggjøre seertall, men strømmetjenestene har vokst jevnlig både i daglig, ukentlig og månedlig dekning.

Den gode nyheten er at det ikke er så farlig å sitte stille i flere timer, hvis man også er fysisk aktiv.

Men det kreves en god del aktivitet for å motvirke de negative konsekvensene ved å sitte stille lenge.

– Man bør være fysisk aktiv mellom 60 og 75 minutter hver dag for å eliminere risikoen som kommer med det å sitte stille minst 8–10 timer hver dag, sier professoren.

Yngvar Andersen gjør ettbens knebøy

Mange blir bedt om å holde seg hjemme i karantene for tiden, uten at de er syke. Men du bør ikke bli sittende stille i godstolen. Personlig trener Yngvar Andersen har mange forslag til hjemmetrening i koronakarantene.

Foto: Helge Moldver / NRK

Hjemmetrening er bra for deg

Fristelsene kan være store når du har fri tilgang til godteriskuffen og all verdens tid hjemme. Men en liten innsats hver dag gjør underverker for kroppen.

– Enten du pleier å være aktiv eller ikke, er det ingen som har godt av to uker på sofaen, sier personlig trener Yngvar Andersen til NRK.

Andersen oppfordrer friske folk som ikke er så aktiv til vanlig, til å prøve å se på en koronakarantene som inngangsbilletten til en mer aktiv livsstil.

– Prøv deg på forskjellige øvelser og treningsformer i karantenetiden, og ta med deg de nye vanene ut i den normale hverdagen igjen, sier Yngvar Andersen.

Saken hadde opprinnelig en annen tittel. Det er manglende fysisk aktivitet som er hovedpoenget i saken, tittel er endret i tråd med dette.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)