Sa farvel til "tjukkaslivet"

Finn Bjelke følte at han var på motorveien til hjerteinfarkt og tidlig død.

Finn Bjelke
Foto: Gyldendal

Finn Bjelke, Fedon Lindberg m.fl. svarte på spørsmål om fedme mandag. LES SVARENE HER .


For halvannet år siden veide Finn Bjelke 104 (komma tre) kilo. Selv små gjøremål var slitsomme. Han gikk rundt og hadde "lyst på noe" hele tiden.

- Dråpen som fikk buljongen til å renne over, var da kameraten min Kim spratt alveaktig opp en trapp etter å ha gått ned flere kilo. Jeg ble rasende. Og så utfordret han meg, forteller Finn.

Sammen har de to skrevet bok om veien til et lettere liv. "Gutta på kur" er en humoristisk bok om hvordan to menn til tross for manglende selvdisiplin klarer å endre livsstil. Utgangspunktet er enkelt: "Vi skal få det bedre, le oftere og ha mer sex."

- Kan vi, så kan hvem som helst

Starten på det nye livet ble Grete Roede-kurs og gåturer. Gåturer som har blitt til gå- og løpeturer.

- Jeg skutter meg litt når jeg nå ser bilder av meg selv før, og hva jeg har skrevet. Men dette er viktig. Det er viktig å ufarliggjøre slankekuren, sier Finn.

I dag veier han 89 (komma åtte) kilo, og skal ned 10 kilo til. Men den store gevinsten har kommet for lengst.

- Heldigvis merker man det nesten umiddelbart. Hverdagen blir litt lysere, livet blir lettere og man får mer energi. Jeg har et helt annet tempo nå, både i kroppen og i hodet. Faktisk vil jeg si at det har vært enklere enn jeg trodde.

- Ikke samfunnets feil

"I denne boken kommer du ikke til å finne trøst hvis du skylder på noe annet... Du er tjukk fordi du har valgt det selv." skriver Finn Bjelke i starten av boka. Er det virkelig så enkelt?

- Det er ikke samfunnets feil at man blir tjukk. Det er veldig viktig for meg at jeg kan velge selv. Men da er det selvfølgelig viktig at jeg også har mulighet til å velge sunt. Jeg er veldig for at samfunnet skal gjøre det enkelt å velge sunt, sier Finn Bjelke.

Selv hevder han å være bygget for komfort, men reddet av rutiner.

- Alle er skrudd sammen forskjellig, men selv er jeg et vanedyr. For meg er det helt supert å bare følge reglene. Spise til faste tider og i faste mengder.

Han havner fortsatt på bar riktignok, og ikke sjeldnere enn før.

- Men nå kjøper jeg ikke kebab på vei hjem!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)