Rystet over VitaePro-markedsføring

Hilde Gjermundshaug Pedersen og Wenche Myhre reklamerer for VitaePro på tv, men ekspert mener reklamen er misvisende og at folk blir lurt.

VitaePro
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nordmenn bruker tusenvis av kroner på produkter vi håper skal gi oss bedre helse, og mange av oss er lettlurte.

Rune Blomhoff

Rune Blomhoff mener Vitaepros påstander er misvisende.

Foto: NRK

Over 100 000 nordmenn abonnerer på Vitaepro, i følge selskapet bak - Vitaelab.

Produktet består av tre antioksidanter, og skal i følge produsenten også ha god effekt på synet, hukommelsen, hjertet, huden og immunforsvaret.

Norges fremste forsker på antioksidanter, Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo er rystet over den aggressive markedsføringen.

Han mener påstandene er misvisende og at folk blir lurt til å kjøpe et produkt som ingen vet virkningen av.

– VitaeLab som produserer VitaePro har ingen kliniske studier på at kosttilskuddet har den effekten de påstår.

Kosttilskuddet VitaePro inneholder noen av naturens sterkeste antioksidanter og har dokumentert effekt på plager i muskler og ledd.

Slik markedsføres kosttilskuddet VitaePro massivt på TV.

– Har ikke problemer med å reklamere

Hilde Gjermundshaug Pedersen
Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Hilde Gjermundshaug Pedersen er et kjent ansikt for de fleste. Hun er tidligere VM-vinner og OL-medaljør på ski, og har i det siste også vært deltaker i tv-program som «Mesternes Mester».

Nå fronter hun VitaePro i reklamen på tv.

– Jeg har jo vært mye med og bidratt til at selskapet har fått et navn som er kjent fordi de har brukt ansiktet mitt, sier hun til FBI.

Jeg har blitt mindre støl etter at jeg begynte med VitaePro. Det har gitt meg mer overskudd i hverdagen. Jeg og min familie tar VitaePro hver dag, for styrke og overskudd.

Hilde Gjermundshaug Pedersen i reklamen for VitaePro

Hilde Gjermundshaug Pedersen ønsker ikke å si hvor stort beløp hun og hennes Team VitaePro får for å reklamere for kosttilskuddet.

– Det er en sum vi er komfortable med.

Har du noen betenkeligheter med å reklamere for et produkt ingen vet effekten av?

– Jeg har ikke noen problemer med det. Jeg vet hva jeg står for selv, men kan ikke gå god for hvordan det virker på alle andre, sier hun.

Wenche Myhre på Spellemannprisen i 2004.
Foto: Gansmo, Arne Kristian / Arne Kristian Gansmo, NRK

Wenche Myhre er også med i en tv-reklame for VitaePro.

FBI forteller henne at landets fremste forsker på antioksidanter, Rune Blomhoff, mener det ikke finnes dokumentasjon for de virkningene VitaePro påstås å inneha.

– Jeg lever et sunt liv og føler at kosttilskuddet har effekt på meg. Jeg fikk god informasjon om VitaePro da jeg inngikk avtalen med VitaeLab høsten 2008 og stolte på den.

Wenche Myhre avslutter med at hun er sengeliggende med influensa, og at hun derfor ikke har anledning til å gå dypere inn i dette nå.

– Virker mot sin hensikt

Truls Raastad

Truls Raastad synes det er betenkelig at profilerte utøvere reklamerer for Vitaepro.

Foto: NRK

Selv om seriøse forskere ikke vil anbefale noen å spise Vitaepro, har altså over 100 000 nordmenn blitt abonnenter på kosttilskuddet etter at produktet er markedsført av kjente idrettsutøvere på TV.

Førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad er kritisk til at profilerte idrettsutøvere som Hilde Gjermundshaug Pedersen og Cecilia Brækhus lar seg bruke i reklamen av kosttilskuddet.

– Selskapet VitaeLab har ingen dokumentasjon på at VitaePro bidrar til økt muskelstyrke og utholdenhet og til kortere restitusjonstid.

Det er faktisk en del studier på både mus og mennesker som viser at tar du store mengder antioksidanter som tilskudd så blokkerer du treningseffekten. Du får altså mindre effekt av treningen om du tar kosttilskudd. Da er det ekstra betenkelig at idrettsutøvere går god for slike produkter uten at virkningen er godt nok dokumentert.

Sluttet å selge VitaePro

– Siden vi åpnet i oktober i fjor er det flere kunder som har kommet tilbake og klaget på at VitaePro ikke virker, sier daglig leder i Helsekost Aker Brygge, Mina Kristoffersen.

Hun har sluttet å kjøpe inn produktet etter at butikken fikk mange klager fra kundene.

– Det kan være at det ikke virker på noen, men andre sier til oss at det virker, sier daglig leder i VitaeLab, Andres Flaaten. Vi mener vi har god nok dokumentasjon på at VitaePro virker. Han viser til studier på de enkelte antioksidantene, men bekrefter at selskapet ikke har gjennomført noen kliniske studier på VitaePro.

Kan være skadelig

Flaaten er overbevist om at kosttilskuddet virker, men professor Rune Blomhoff viser til omfattende forskning på mennesker som viser at antioksidanter i tabletter har dårlig effekt, selv om de har god effekt i sitt naturlige samspill i grønnsaker og frukt.

Det finnes også studier som viser at høye doser av antioksidanter i piller kan være skadelige og at de kan øke risikoen for kreft og hjerte og karsykdommer.

– Vi vil derfor ikke anbefale å spise antioksidanter i tabletter i dag, konkluderer Blomhoff.

Se også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)