Røyking kan skade naboen

Folk som plages av røykende naboer, har nå fått forskning å støtte seg på.

Røyking

Røyklukt i etasjen over er ikke bare innbildning.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mistenker du naboen for å ha skyld i røyklukten som siger inn i leiligheten din, kan du ha helt rett.

Ifølge en undersøkelse utført av Statens byggeforskningsinstitutt i Danmark, er nemlig naborøyking et reelt problem.

Nesten 10 prosent av de ultrafine partiklene i sigarettrøyken siver opp til naboen over, ifølge målinger som er foretatt i eldre, urenoverte bygg.

Tilsvarer forurenset vei

Røykes det to sigaretter samtidig nedenunder, tilsvarer partikkeltettheten hos deg luften ved en tett trafikkert vei.

Mens det i røykerleiligheten er en konsentrasjon på rundt 200.000 mikropartikler per kubikkcentimeter, er det en konsentrasjon på 18.000 i leiligheten over.

- Det kan påvirke helsa, men det er vanskelig å vurdere risikoen. Vi vet ikke hvilken kjemisk sammensetning partiklene [i etasjen over] har, uttaler lege og professor Torben Sigsgaard ved Aarhus universitet til Metroxpress.dk .

Han legger til at det generelt er kjent at passiv røyking øker risikoen for lungekreft, hjerte- og karsykdommer og astma.

Flere mulige årsaker

Peter Schild

Dårlig tetning er ikke den eneste årsaken til luftlekkasje mellom leiligheter, sier seniorforsker i SINTEF Peter Schild.

Foto: SINTEF

Det er utført tilsvarende målinger i Norge for luktspredning (matlukt og sigarettrøyk) mellom leiligheter, og også eksos fra garasjer. Seniorforsker Peter Schild i SINTEF sier det er velkjent at luften i store bygninger kan lekke oppover.

- Det kan oppstå ganske store lekkasjer. Generelt vil jeg si at man må tåle en målbar men minimal lekkasje, men selvsagt ikke på et nivå som gir ubehag, helseskade eller risiko for brannspredning, sier Schild.

Årsaken til at man får røyklukt fra leiligheten under, kan være flere.

- For å kunne gjøre noe med problemet, må en kyndig person foreta befaring og målinger i bygningen. Det trenger ikke være dårlig tetning som er årsaken alene, for eksempel kan moderne ventilasjonsanlegg forårsake undertrykk i en leilighet i forhold til en annen, noe som får luften til å flytte på seg, forklarer Schild.

Ifølge det danske byggforskningsinstituttet kan en luftrenser enten hos naboen eller hos deg selv redusere konsentrasjonen av små partikler med 40-50 prosent.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)