Hopp til innhold

- Røykerne burde ha sitt eget klasserom

Elevrådslederen ved Elvebakken vgs. i Oslo er lei av å passere en vegg av røyk i skolegården. Onsdag skal han holde en appell om dette foran Stortinget, og målet er røykfri ungdom i 2020.

cx

Jørund Wessel Carlsen (18), elevrådsleder ved Elvebakken videregående skole, ønsker seg en røykfri skoledag.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Olav Kåre Refvem

Olav Kåre Refvem, leder av Nasjonalt kolsråd.

Foto: Thomas L. Finne

Onsdag er det Verdens kolsdag.

I den forbindelse skal Nasjonalt kolsråd, Nasjonalt råd for tobakksforebygging, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og elever fra Elvebakken videregående skole i Oslo, utfordre Stortinget.

Målet er å skaffe til veie penger for å gjennomføre en ny handlingsplan.

- Vår visjon er røykfri ungdom i 2020. Mange har hørt om eldre mennesker med KOLS, men nå vil vi satse på de unge før de begynner å røyke, forklarer Olav Kåre Refvem, leder for Nasjonalt kolsråd.

Ønsker røykfri skoledag

xzcdsdstervgehgtr

Jørund Wessel Carlsen(18), elevrådsleder ved Elvebakken vgs.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Jørund Wessel Carlsen(18) er elevrådsleder ved Elvebakken skole i Oslo, og har lite til overs for røykere.

- Jeg vil at skoledagene skal være røykfrie. Både lærere og elever røyker foran skolens innganger. Vi som ikke røyker må gå gjennom en stinkende vegg av kullos og andre giftige stoffer for å komme inn og ut, forteller han til NRK.no.

Hadde det vært opp til Wessel Carlsen, skulle røykerne hatt et eget klasserom på skolen.

- De som vil røyke, skal få lov til det. Men det plager meg og alle andre når de setter seg ned i klasserommet og stinker røyk når timen begynner igjen. De burde hatt sitt eget rom hvor de kunne stinke i fred, understreker han.

Onsdag skal han, sammen med 20 ande elever fra Elvebakken, holde en appell foran Stortinget.

LES OGSÅ:

Avhengig før fylte 20

Refvem peker på at dersom man skal utrydde KOLS, må de starte med de unge.

- Vi må begynne med de som ikke har røyket. De som lettest blir avhengig, er de som er under 20 år. Dessverre er det mange som begynner når de er 13 år, det er oftest dem vi ser som kreftpasienter, sier han.

Denne gangen tenker de forebygging, og det er det de spisser nå.

- De eldre som er syke har vi hørt om før. Nå vil vi satse på noe nytt, på de unge, for å forebygge KOLS og andre sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer, opplyser Refvem.

Ett av tiltakene er å innføre 20-årsgrense på kjøp av sigaretter. Nettopp fordi det er så lett å bli avhengig før man fyller 20.

Røykpakker med bilder

I forrige uke skrev NRK.no at norske myndigheter støtter amerikanske myndigheters forslag om skrekkbilder av syke lunger og døde kropper på røykpakkene.

- Vi støttet forslaget om skremmende bilder og tekst på røykpakkene da det kom. Undersøkelser har vist at det er det mest effektive. Man kan jo diskutere hvor lurt det er å skremme røykerne. Men disse bildene er jo realiteten, påpeker Refvem.

Kanskje vil skrekkbildene, sammen med de fem tiltakene som nå skal legges frem, føre til at kolsforkjemperne når sin visjon om røykfri ungdom i 2020.

LES OGSÅ: Viktig årsak til KOLS oppdaget

Fem tiltak for å nå målet:

  • 1. Alle barn skal sikres en røykfri oppvekst

Mer enn 100.000 barn utsettes daglig for passiv røyking. Disse barna står i fare for å utvikle astma og kols.

  • 2. Innføre røykfri skoletid for elever og ansatte

En kartlegging blant elever og ansatte viser at 70 prosent er positive til en tobakksfri skoletid. Myndighetene må sikre at skolene følger opp denne rettigheten.

  • 3. Øke aldersgrensen for kjøp av tobakk til 20 år

Salg av tobakk må begrenses til utsalgssteder som også selger alkohol. Ti-pakningen må fjernes fra markedet.

  • 4. Målrettet arbeid for gravide, barnehager, skoler og foreldre

Rollemodeller i idretten, barnehageansatte, foreldre og lærere skal ikke røyke i barnas påsyn. Gravide må få hjelp til å stumpe røyken.

  • 5. Hjelp til røykeavvenning

Det må utdannes helsepersonell som har spesialkompetanse på røykeavvenning. Kommunehelsetjenesten skal være forpliktet til å gi tilbud om røykeavvenning.

EKSTERN LENKE: Les mer om kols her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)