NRK Meny
Normal

Røykestopp gir raskt bedre helse

Nye grunner til å stumpe røyken.

Askebeger
Foto: Szasz-Fabian Jozsef

Kvinner som slutter å røyke, kan gjenvinne store deler av deres tapte sunnhet innen fem år. Det har amerikanske forskere funnet ut i en ny studie.

LES OGSÅ: Røykeslutt lettere for velutdannede

Reduserer dødelighet

Forskere fra Harvard School of Public Health har i løpet av 30 år tatt for seg mer enn 121 000 amerikanske kvinner, og forskningen viser at kvinnene som sluttet å røyke, reduserte egen dødelighet med 13 prosent innen de første fem årene.

LES OGSÅ: Lev lenger!

Men til gjengjeld tar det tiår før kroppen har restituert de skadene røyken har gjort på åndedrettssystemet, skriver The New York Times .

LES OGSÅ: Smerter i brystet

20 på å bøte på skader

Og selv om risikoen for å utvikle lungekreft minskes med 21 prosent innen de første fem årene etter at sigarettene ble stumpet, tar det ifølge forskerne 30 år før den økte risikoen for lungekreft er redusert til ikke-røykernes nivå.

Skal vi tro forskerne går det også 20 år etter røykeslutt før eks-røykerne kommer ned til samme nivå for dødelighet som folk som aldri har røykt.

LES OGSÅ: Ti steg til et bedre immunforsvar

LES OGSÅ: Røykeslutt-mas har motsatt effekt

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.