Røykeslutt lettere for velutdannede

Har du høy utdanning er det større sjanse for at du skal lykkes med å stumpe røyken.

Røyking
Foto: Marco Garcia / AP

Folk med lav sosial status har vanskeligere for å stumpe røyken, enn det de med høyere utdanning har, viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Klasseforskjell

De med lavere akademisk utdanning hadde høyere intensjon om å røyke. Mens høy familieinntekt og få venner som røykte var viktige faktorer for røykeslutt, står det i rapporten.

- Vår oppsummering viser at ulike tiltak for røykeslutt virker best i grupper med høy sosioøkonomisk status, sier prosjektleder Asbjørn Steiro i en pressemelding.

Røyking er en av hovedgrunnene til at det er store helseforskjeller mellom ulike sosioøkonomiske grupper, og ifølge forskerne er dette en problemstilling som er vanskelig å gjøre noe med.

LES OGSÅ: Like farlig som sigarettene?

 

Røyk

Røyking bidrar til helseforskjeller mellom sosioøkonomiske grupper.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Følg opp røykerne

Foruten om høy sosioøkonomisk status, viser det seg også at faktorer som motivasjon, høy debutalder for røyking og tid tilbrakt med ikke-røykere er viktig for at røykerne sluttet å røyke.

- For å øke røykeslutt kan det være viktig å følge opp røykerne over tid og legge vekt på forhold som kan være buffere i røykernes sosiale miljø, sier Steiro.

LES OGSÅ: Røykeslutt-mas har motsatt effekt

Steiro og kollegaene har tatt for seg forskjellige internasjonale studier om hvordan få folk til å røyke mindre eller slutte helt. Studiene inkluderte også sammenligninger av individrettede tiltak.

Les rapporten her

LES OGSÅ: Sønn som smugrøyker

LES OGSÅ: - Røykere har dårligere sæd

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.