Roser er røde

Men ikke alle... Slå deg løs med roser i alle farger og fasonger.

Rose Burgund
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Rose Bellevue

Bellevue

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK
Rose Bernstein

Bernstein

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK
Rose Namdalsrosa

Namdalsrosa

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det finnes klaseroser, stilkroser, buskroser, klatreroser og markdekkende roser.

Av disse er stilkrosen den vanskeligste og buskroser det enkleste. Generelt sett.

Så må du vite om du vil ha en som er remonterende eller engangsblomstrende. Som navnet tilsier er den engangsblomstrende i blomst bare en gang i året, mens den remonterende kan holde det gående til frosten kommer.

Slik steller du rosene

Det er viktig at rosene ikke fryser ved podestedet. En kul på stammen som skal ligge godt under bakken når du planter den.

Buskroser klippes ned til omlag 15 cm hver vår, etter siste frostnatt eller når bjerka har museører.

Klatreroser kan du forynge ved å ta tilbake noen av de eldste grenene og dermed få en frodigere plante helt fra bunnen av. Men det trenger du ikke gjøre hvert år. Også sideskudd som går i «feil» retning kan med fordel fjernes.

Bunndekkere lar du bare krype langs bakken og stilkrosene beskjæres på våren, men kan gjerne stå med litt lengre stilker; for eksempel 20 til 25 cm.

For etthvert klima

Det finnes mange ulike roser og like mange meninger og erfaringer om hvordan de skal stelles. Det lønner seg å seg å lese litt om dem og høre med erfarne folk.

Husk også på at det ikke er vanskelig og det finnes roser til alle klimaer i Norge.

Roser som får god næring og som trives er ikke spesielt utsatt for sykdom. Lus kan være et problem, men det er ingen automatikk i kombinasjonen roser og lus.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.