NRK Meny
Normal

Kattemagneten

Kattebusken har stor tiltrekningskraft på katter. Det er pussig å se hvordan kattene styrer rett mot kattebusken selv om det bugner av andre planter i nærheten.

Rødkattebusk
Foto: Brynjulv Litlere/Blomsterinfo

Artikkelen er flere år gammel.

Rødkattebusk

Pass på at kattene ikke klorer opp barken på kattebusken. I verste fall vil den dø.

Foto: Per Foss / NRK

Rødkattebusk (Actinidia kolomikta) er en klatreplante som får ca. tre-fire meter lange grener.

Den er fin å bruke til dekke av steinrøyser, murer og skråninger. På hannplantene blir mange av bladene tofargede. På våren er bladene først grønne med hvite tupper. Senere blir den hvite delen rosa. Planten har en nydelig svak sitronduft, og utsondrer noen kjemiske stoffer som kattene liker godt.

Planten vokser bra i skygge, men den får flottere farge dersom den står i solen. Den har herdighetsgrad 5. Blomstene er små, henger på undersiden av bladene, og har liten prydverdi.

Hunnplantene har grønne blader, og får små grønne frukter som kan minne om kiwi.

Les: Rødkattebusk i Planteguiden

Forslag til bruk av rødkattebusk: Orden på søpla

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.