Kattemagneten

Kattebusken har stor tiltrekningskraft på katter. Det er pussig å se hvordan kattene styrer rett mot kattebusken selv om det bugner av andre planter i nærheten.

Rødkattebusk
Foto: Brynjulv Litlere/Blomsterinfo

Rødkattebusk

Pass på at kattene ikke klorer opp barken på kattebusken. I verste fall vil den dø.

Foto: Per Foss / NRK

Rødkattebusk (Actinidia kolomikta) er en klatreplante som får ca. tre-fire meter lange grener.

Den er fin å bruke til dekke av steinrøyser, murer og skråninger. På hannplantene blir mange av bladene tofargede. På våren er bladene først grønne med hvite tupper. Senere blir den hvite delen rosa. Planten har en nydelig svak sitronduft, og utsondrer noen kjemiske stoffer som kattene liker godt.

Planten vokser bra i skygge, men den får flottere farge dersom den står i solen. Den har herdighetsgrad 5. Blomstene er små, henger på undersiden av bladene, og har liten prydverdi.

Hunnplantene har grønne blader, og får små grønne frukter som kan minne om kiwi.

Les: Rødkattebusk i Planteguiden

Forslag til bruk av rødkattebusk: Orden på søpla

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)