Hvis jordbærsyltetøy er blant favorittene på brødskiva eller på vaffelen, har du kanskje fått i deg fargestoffet karmin.
Karmin? Hva er det? Jo, det er fargestoff som kommer fra skjoldet til en skjoldlus. Fargestoff som du finner i noen jordbærsyltetøy - blant annet i et utvalg fra Lerum og Nora.
Gir klarere farge over tid
Både Lerum og Nora bruker karmin for at rødfargen ikke skal tape seg over tid.
Mange røde syltetøysvarianter har dårlig fargestabilitet, spesielt når tilsatt sukker blir fjernet eller redusert, ifølge Trine Lerum Hjellhaug, administrerende direktør i Lerum AS.
– Alle som har laget, eller husker hjemmelaget syltetøy lagret på glass, vet at fargen taper seg og blir grålig, selv om smaken fortsatt er god. Fargekvaliteten blir raskere forringet enn smakskvaliteten, og vi "spiser" også med øynene, sier Lerum Hjellhaug til NRK.
Også Nora bruker karmin først og fremst i de lette syltetøyene.
– Vi bruker karmin for å sikre en stabil farge over tid, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge.
– I butikk står syltetøyet i romtemperatur og i lys - da forringes fargen i motsetning til hjemme der syltetøy ofte oppbevares i en sval og mørk kjeller. Det er klart at produkter som står i butikkhylla er nødt til å friste en forbruker. Frister det ikke, vil ikke forbruker kjøpe det, legger han til.
- Har du tips til saker om tilsetningsstoffer i mat? Tips oss gjerne!
Ufarlig
– Karmin har blitt brukt i flere århundrer, og er blant de mest brukte fargestoffene fordi det gir en fin og stabil farge. Karmin er et godkjent fargestoff av matmyndighetene i Norge, og er grundig testet, sier Trine Lerum Hjellhaug.
Det bekrefter Mattilsynet.
– Karmin er stabile fargestoffer, og blir derfor brukt i en rekke produkter, sier Cecilie Svenning, seniorrådgiver i Mattilsynet.
Allergiske reaksjoner kan likevel ikke utelukkes, legger hun til. Men karmin er godkjent til bruk i både mat og kosmetikk. Fargestoffet skal være merket på produktets ingrediensliste (se faktaboks).
Alle tilsetningsstoffer oppført i unionslisten er risikovurdert av den europeiske vitenskapskomiteen. På unionslisten står alle godkjente tilsetningsstoffer.
– Dersom man følger brukerbetingelsene i unionslisten, er ikke bruken helsefarlig, sier Svenning.
Du finner karmin i mange produkter, blant annet i smågodt, pålegg og leppestift.
– Mengden karminer som er tillatt i de forskjellige produktene, reguleres etter type mat og hvor mye det spises av de forskjellige matvarene. Det er langt fra sikkert at næringsmiddelprodusentene bruker så mye som tillatt, sier Cecilie Svenning.
– Karmin i de mengdene vi bruker i Nora syltetøy ligger langt under grenseverdiene. Nora syltetøy er helt trygt å spise, sier Bjørn Brennskag.