NRK Meny
Normal

Robot-baby gir færre svangerskap

Hvert år blir 50 barn født av psykisk utviklingshemmede foreldre her i landet. I Danmark forebygger de slike graviditeter ved hjelp av en computerdukke.

Foreldre med spedbarn
Foto: Ale Ventura / Ale Ventura / PhotoAlto

De aller fleste barna som blir født av psykisk utviklingshemmede, blir overtatt av barnevernet allerede på sykehuset. Det blir gitt altfor lite veiledning i forkant av graviditetene, mener Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning.

I Danmark får psykisk utviklingshemmede med ønske om barn låne en computerdukke i noen dager. Den er som spedbarn flest: gråter, spiser og bæsjer. Dukken er utstyrt med sensorer som registrerer i hvor stor grad paret klarer å ta vare på den.

- Dette gir en smakebit av hvor arbeidskrevende det er å ta vare på en baby. De fleste ser sin egen begrensning, forteller Jane Jensen i de utviklingshemmedes landsforbund i Danmark, ULF.

- Skyver problematikken under teppet

Alle har rett til å få barn i Norge, også psykisk utviklingshemmede. Det nasjonale kompetansemiljøet peker på at denne gruppen i liten grad får tilrettelagt seksualundervisning og informasjon.

- I Norge har vi lenge skjøvet denne problematikken under teppet, mener Karl Elling Ellingsen, leder for Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning.

Han mener computerdukker også kan være et godt tiltak i Norge. I motsetning til hva mange trodde på forhånd, har dette tiltaket ikke gitt denne gruppen mer lyst på barn. 8 av 10 par som har prøvd dukken i Danmark, har slått fra seg tanken.

I Norge finnes det til enhver tid rundt 900 barn av psykisk utviklingshemmede. Statistikken viser at over 40 prosent av disse barna også har en form for utviklingshemning.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.