Spørsmål
Hei Jorunn. Jeg er en gutt på snart 16 år som vil ha noen tips om løpetrening. Nå for tiden løper jeg en 5000 meter på rundt 18.20. Har du noen tips til meg for å bli bedre? Takk på forhånd!
Jorunn svarer
Hei. For det første vil jeg si at du har en god tid på 5000 meter ut i fra din årsklasse. Jeg vet ikke hvor mye du trener i dag. Derfor kan jeg kun gi deg generelle råd.
Foto: NRK
Er du medlem av en klubb eller trener du sammen med noen? Hvis ikke vil jeg anbefale deg å ta kontakt med et idrettslag dersom du har noen i nærheten. Langdistanseløping krever mye mengdetrening og det kan være lettere å utføre treningsøkter når en har noen å løpe sammen med. I en friidrettsklubb har du dessuten mulighet til å lære om løpsteknikk.
Ingrid Kristiansen har satt opp en prosentvis fordeling på hvordan hun trente:
67 % rolig langtur, aerobt (1)
20 % middels hurtig langtur, aerobt
3 % hurtig langtur, aerobt med noe anaerobt (2) innslag
1 % kort intervall, aerobt
2 % lang intervall, aerobt
3,5 % fartslek, aerobt
3,5 % konkurranser, aerobt med noe anaerobt innslag
Som du ser ut i fra dette så består mye av treningen av rolige langturer. For å bli en god langdistanseløper kreves det mye løpstrening basert på aerob utholdenhetstrening.
Du er fortsatt meget ung, så sørg for at du trives med den treninga du bedriver. Forsøk å lytte til kroppen din. Føler du deg sliten og lei så gjør en annen aktivitet eller ta deg velfortjent fri. Kroppen gir deg ofte signaler når nok er nok. Første bud er altså å lære å lytte til kroppen. Husk også på å få nok energi, søvn og hvile.
Håper du fikk noen tips og råd som du kan bruke.
Lykke til videre med løpingen!
Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk akivitet og helse
(1) Aerob trening betyr trening med tilstrekkelig oksygen slik at man ikke produserer mer melkesyre enn man kan bryte ned. Dersom man trener aerobt vil man kunne holde på i lang tid.
(2) Dersom intensiteten økes, vil man få problemer med å bryte ned like mye melkesyre som man produserer. Man kommer til slutt over grensen og begynner å jobbe anaerobt. Tegn på at man jobber anaerobt er at man blir anpusten og stiv i muskulaturen.