Restefest i romjula

Med litt kreativitet og en dose inspirasjon kan restene fra julemiddagen mette deg resten av romjula.

Pinnekjøtt, svineribbe eller kalkun i lefse

Både pinnekjøtt, ribbe og kalkun med tilbehør passer i tacolefser eller lomper.

Foto: Christin Eide

– Folk er generelt dårlig på å spise rester i jula. Vi skal kose oss ekstra og ha sju slag. Men hvis du først har handla inn mat må du også spise opp maten, sier Christer Rødseth, kjøkkensjef og kaptein på kokkelandslaget.

Vi kaster for mye mat. En måte å minske matsvinnet på er å bare handle det du trenger.

– Butikken er bare steng i maks to dager. Du må ikke kjøpe inn hele jula 23. desember, legger han til.

Frys ned halvparten

Mann med hvit skjorte som flamberer noe på et kjøkken.

Kokken Christer Rødseth er veldig opptatt av å lage nye retter av restematen.

Foto: Anders Leines / NRK

– Vi spiser ribbe, medisterkaker, pølser og alt det gode tilbehøret på julaften, og første juledag har vi akkurat det sammen til en digg restefrokost. Da er du ikke lei julemat, og det smaker fantastisk, forteller Christer Rødseth, kjøkkensjef og kaptein på kokkelandslaget.

Han understreker at julematen ikke bør varmes opp mer en to ganger. Har du veldig mye rester må du lage en plan.

– Du må ikke spise alle restene i romjula. Da kan du lett gå lei. Frys ned halvparten på julaften og lag deg et herremåltid i januar eller februar. Det er nok digg både for magen og lommeboka, foreslår restematkongen.

Det du ikke har fryst ned spiser du i romjula.

Når du begynner å bli lei den tradisjonelle julemiddagen er det på tide med kreative varianter av julematen.

  • Lag en asiatisk vri på ribba og spis det i pitabrød, eller kjøp steam bunns i en asiatisk butikk
  • Ha medisterkaken på godt brød med sennep under
  • Plukk pinnekjøttet og lag en gryte
  • Lag en sandwich av kalkunen eller varm det opp med litt kraft og ha poteter ved siden av
  • Ribbefettet kan brukes i nye sauser eller fryses ned i terninger

– Et tips er å frese fettet i panna med litt urter før du fryser det ned. Da kan du når som helst ta opp en terning og bruke til å steke med, ha i en rotmos eller smelte over kokte poteter, foreslår han.

Inviter til restefest

– Mitt beste tips i romjulen er å invitere venner eller familie på restefest. Da er det lettest å lage en gryte, foreslår matredder Mette Nygård Havre fra Spis opp maten.

– Pinnekjøtt i lefse er også utrolig godt, og kan fint serveres til gjester, legger hun til.

– Disse lefsene er også bra turmat. Ta det med som niste i sekken på skitur eller gåtur, oppfordrer Havre.

I julen koker vi gjerne poteter til middag, men det er ikke det vi spiser mest av når det er så mye annet godt på tallerkenen.

– Min favoritt er å ha de i omeletten i skiver og spise det som en god frokost. Du kan også mose potetrestene og putte dem i vaffelrøra. Da må du ha litt mindre hvetemel og se hvordan konsistensen blir, oppfordrer hun.

– Vi har vaffeljern vi kan ha med tur. Det er veldig stas å tenne bål, steke vafler på bålet og spise dem varme med pinnekjøtt, avslutter Mette Nygård Havre.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)