Rent med robot

Drømmer du om å komme hjem til et rent hus? Da er kanskje en robotstøvsuger tingen for deg. Forbruker-rapporten har testet selvdrevne støvsugere.

Electrolux trilobite

Testens vinner klarer fint å fjerne hår og smuler, men har problemer med hardt underlag.

Foto: Forbruker-rapporten

Støvsugerprodusenter har de siste årene oppdaget at det ligger et stort marked i selvgående støvsugere, eller såkalte robotstøvsugere. Forbruker-rapporten har testet fire robotstøvsugere fra 2500 til 18775 kroner.

Målet med slike robotstøvsugere er at de på egenhånd skal støvsuge gulv og tepper, mens eieren slapper av eller er på jobb.

 

Tar vare på seg selv

Samtlige robotstøvsugere  Forbruker-rapporten testet klarte å ta vare på seg selv mens de var alene hjemme. I tillegg til å unngå gjenstander, oppdaget de trapper og avsatser ved hjelp av spesielle følere på undersiden.

Ulempen med alle støvsugerne var at de ikke klarte å støvsuge helt inntil veggene og møblene, så den vanlige støvsugeren  måtte tas fram med jevne mellomrom.

 

Vinneren er...

Støvsugerne ble testet på underlag bestående av vegg-til-vegg-tepper, glatte gulv og glatte gulv med løse tepper.

Det ble strødd nøye tilmålte mengder smuler, syntetisk husdyrhår og konfetti på de ulike flatene. Deretter undersøkte de hvor mye de ulike støvsugerne fikk med seg.

Samtlige slet med å gjøre teppene skikkelig rene. Og hindringer som teppefrynser, samt stol- og bordbein bød også på problemer. Men samtlige klarte å forsere løse ledninger uten problemer.

Testvinneren, Electrolux Trilobite (12000,-), klarte ganske bra å fjerne både hår og smuler, men hadde problemer på harde underlag.

  

Erstatter ikke vanlig støvsuger

Robotstøvsugerne er små, og har små støvbeholdere og lav batterikapasitet. Det betyr at de både må tømmes og lades ofte.

Ladetiden varierer voldsomt og raskest tilbake i jobb var testens dyreste støvsuger, Kärcher RC3000, som kun behøvde en times lading. Tregest var Roomba Basic som trengte å hvile i nærmere 13 timer for å få ladet batteriene.

Støvbeholderne må fremdeles tømmes manuelt, med unntak Kärcher RC3000 som automatisk overfører støvet til en beholder i dokkingstasjonen. Testingeniørenes konklusjon ble at ingen av de testede modellene kan erstatte den vanlige støvsugeren.

 Se hele testen på Forbruker-rapporten .

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.